vrijdag 25 maart 2016

K.i.M. Maart 2016

Over topkoks en topkunst op de TEFAF en daarbuiten. De Catalaanse topkok Ferran Adrià beantwoordt de vraag of een gebakken ei ook kunst is. Kunstenaar Ruud W.Beerens nam K.i.M. mee op alternatieve TEFAF-tocht door de Rechtstraat. En K.i.M. bezocht samen met beeldend kunstenaar Chaim van Luit de TEFAF. Ferran Adrià runde jarenlang het beroemdste restaurant ter wereld, elBulli in Spanje. Ferran veroorzaakte een revolutie in de keuken. Niet alleen van gerechten, maar ook van de vormgeving van de keuken, kookgerei, menu’s etc. Iedere vernieuwing ging gepaard met tekeningen, diagrammen en vormexperimenten, waarmee Adrià het vocabulaire van de smaak vertaalde naar het visuele domein. Deze processen zijn nog t/m 3 juli te zien in de tentoonstelling ‘Notes on Creativity’ in Marres in Maastricht. Ruud W. Beerens (Weert, ABK Maastricht), is beeldend kunstenaar met een gezonde afkeer van het ‘Sjiek en Sjoen’ van Maastricht. Chaim van Luit (Heerlen, Jan van Eyck Academie Maastricht) is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Brussel en in Maastricht.

K.i.M.