RTV Maastricht

Zes Maastrichtenaren kregen een lintje

Het is traditie de dag vóór Koningsdag, de lintjesregen. De burgemeester trok er vanochtend op uit om zes Maastrichtenaren van een koninklijke onderscheiding te voorzien.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake heeft vandaag, 26 april 2023,  zes lintjes uitgereikt bij de zogeheten ‘Lintjesregen’. Bij haar laatste lintjesregen mocht de burgemeester vijf Maastrichtenaren namens de Koning benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, de zesde gedecoreerde mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden:

Ben Dreesen Hij is vooral actief op het gebied van het (recreatief) fietsen. Zo is hij betrokken bij TC het Vliegend Wiel, het Routepunt Zuid-Limburg en de totstandkoming van diverse fietsroutes in Zuid-Limburg.

Jeannette Habets-Mulleneers. Zij is al 35 jaar steun en toeverlaat van de Zonnebloem in Heer. Ze bekleedde diverse bestuursfuncties en houdt zich onder meer bezig met de organisatie van de Nationale Ziekendag, de collecte, de zonnebloemloterij, de paas- en kerstviering en de Zonnebloemvakanties.

Jan Smeets. Hij is al langere tijd actief bij voetbalvereniging Scharn waar hij diverse bestuursfuncties bekleedde. Ook was hij actief voor het wedstrijdsecretariaat, medewerker bij de bouw van het jeugdhome, scheidsrechter, coördinator op diverse onderdelen binnen de vereniging , facilitair organisator, controleur op wetgeving, betrokken bij de commissie nieuwbouw en tot heden is hij de contactpersoon tussen de vereniging en de gemeente.

John Pletzers. Hij wordt een manusje-van-alles genoemd. Zo was hij actief voor de Zonnebloem waarvoor hij meerdere reizen organiseerde en faciliteerde. Dat deed hij ook voor het Huis voor de Pelgrim waarvoor hij 30 jaar mee ging als brancardier naar Lourdes. Voor de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën Nederlandse Provincie zette hij zich in om eucharistievieringen voor mindervaliden te organiseren. Bij het MUMC+ was hij vrijwilliger op het Poliplein. Tot slot richtte hij een golfclub op voor gepensioneerde mannen waar hij voorzitter is. 

Dyon de Vreede. Hij was samen met zijn ouders en zijn zus jarenlang het gezicht van het bekende café De Vreede aan de Markt. Na zijn hartproblemen werd hij actief als vrijwilliger in de gezondheidszorg. Zo organiseert hij hart- en vaatcafés en het evenement ‘Loop met je dokter’ en is hij actief voor de Hart Foundation Limburg waarvoor hij onder andere de ‘Nach vaan ’t Hart’ organiseert. Ook was hij lid van de oudercommissie van de Fons Olterdissenschool en zet hij zich in voor Olympic Taekwondo Maastricht.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd:

Giel Dijk Hij was op diverse terreinen actief, zoals voor de woningvereniging Sint Mathias waar hij als penningmeester betrokken was bij diverse woonprojecten. Als penningmeester van de Petrus en Paulusparochie hield hij toezicht op het huishoudboekje van de kerk en de herstructurering van het kerkhof. Ook was hij penningmeester en voorzitter van paardensportevenement Jumping Indoor Maastricht en vervulde hij diverse vrijwilligersfuncties bij Wonen Limburg. Nog steeds is hij actief voor Stichting Memorial Center Akkers van Margraten die zich inzet voor de Amerikaanse begraafplaats in Margraten en voor het Elisabeth Strouven Fonds waar hij voorzitter van de Raad van Toezicht is.

Een compleet verslag ziet u na het RTV Maastricht nieuws van woensdag 26 april. Het programma wordt tot morgen 19u op tv herhaald, een herhaling vindt u ook op onze site bij Televisie > Gemist>Lintjesregen.

Foto: RTV Maastricht