Woelige en hoge Jeker zorgen voor een bloedstollende Duckrace 2022

Meer dan 8.000 badeendjes streden vandaag in een woelige Jeker voor de hoogste eer en mooie prijzen voor hun sponsoren. In Maastricht hoeft je dan verder niet uit te leggen dat dit artikel over de door Ronde Tafel 174 georganiseerde Duckrace gaat. Sinds 2014 wordt dit evenzeer unieke als ludieke evenement gehouden in het deel Stadspark gehouden dat in de volksmond beter bekend staat als het Hertenkamp

RT174 staat er om bekend van hun sjariteite evenementen geen half werk te maken. De zes voorgaande edities waren goed voor een nettoresultaat van een kleine kwart miljoen euro. De opbrengst van Duckrace 2022 gaat naar Kinderonderzoekfonds Limburg en Stichting Wigwam. 

Zoals het hoort bij een Maastrichts evenement van standig sommeerde Slivvenier vlak voor aanvang van de Duckrace de regengod Pluvius zijn biezen te pakken. En zie daar: bij de eerste start van de badeendjes (behalve twee manches kleine eendjes is er ook nog een met uit de kluiten gewassen door bedrijfsleven gesponsorde eenden) stond het publiek weer massaal bij het vertrekpunt en langs het parcours. 

Door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen was het evident dat het harde races gingen worden. De Jeker staat dezer dagen behoorlijk hoog en daardoor stroomt het riviertje snel en geldt voor alle deelnemers opperste concentratie. Gelijk de eerste bocht bij een Formule I race ging het dan deze keer ook flink mis. Te veel eendjes namen bij de Reekbocht veel te veel risico en kwamen in de vangkussens terecht, voor velen van hen ontstond zo een lastige situatie. Gelukkig stond aan de finish notaris Stefan Vrancken klaar om exact te noteren wie de winnaar en de runner ups waren.

Tekst en foto's: Laurens Bouvrie