Winkelaanbod in Maastricht licht gestegen

Het aantal winkels in onze stad is afgelopen jaar met 1,3 procent gestegen. In 2021 waren er 835 zaken en nu zijn dat er 10 meer.

Over heel Limburg gezien bleef het aantal fysieke winkels nagenoeg gelijk en dat is vanwege het steeds populairder wordende online shoppen, nest opmerkelijk. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Limburg iets minder dan 6000 winkels telt.

In veertien gemeenten daalde het aantal winkels licht, in vijftien gemeenten nam het aantal winkels juist iets toe en in twee gemeenten bleef het aantal exact gelijk.

Landelijk nam het aantal fysieke winkels voor het eerst in tien jaar weer toe. Op 1 januari dit jaar waren er zo'n 83.800 winkelvestigingen, 655 meer dan begin 2021. Vooral het aantal winkels dat voedingsmiddelen verkoopt, steeg. Het aantal boekwinkels daalde juist het hardst.

Van alle winkels vormen kledingwinkels de grootste groep. Ongeveer een op de zes winkels verkoopt kleding. Winkels die huishoudartikelen verkopen en supermarkten zijn allebei goed voor 8 procent van het winkelbestand.

Het aantal webwinkels nam de afgelopen jaren flink toe. In 2020 nam het onlinewinkelen al een flinke vlucht door corona. Ook vorig jaar groeide het aantal webwinkels weer sterk, met 28 procent.

Bron: 1Limburg