Wijnkasteel De Burght geopend door staatssecretaris Vivianne Heijnen

In de prachtige parktuin van Kasteel de Burght werd afgelopen zondag een matinee concert gegeven door Harmonie Heer Vooruit. Dat gebeurde niet zomaar. De 10e juli 2022 gaat de geschiedenis in dat het slot, gelegen tussen de A2 en de Molukse wijk, te boek staat als het eerste Nederlandse wijnkasteel van Nederland. Bewoner en eigenaar Michel Maes is samen met zijn echtgenote Maya een verwoed tuinier en teler van fruit en gewassen.

Niemand minder dan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen was aanwezig om het gebeuren extra luister bij te zetten. De Maastrichtse CDA-politicus opende het wijnkasteel met het traditioneel doorknippen van een lintje. 

Voor het evenwel zo ver was, stond Harmonie Heer Vooruit een uur lang in de spotlichten. Is een optreden van een harmonieconcert altijd al een feest, de voorstelling van Heer Vooruit onder leiding van Sjef Ficker kreeg extra allure door de omgeving waarin het concert plaatsvond. Onder het loof van en met het kasteel als coulisse werd een programma afgewerkt vol evergreens.

Het bleef niet alleen bij koper en hout. Aan het eind van het concert werd door Heer Vooruit voorzitter Jean Boelen het opera-duo Anna Emelyanova en Thomas Le Brun als surprise act gepresenteerd. Wie aan opera en wijn denkt weet dan wel welk lied het duo ten gehore bracht, inderdaad: Libiamo ne’lieti calici. Het wereldberoemde duet uit Verdi’s La Traviata staat symbool voor vrijheid en de geneugten des levens, benadrukt door zang en een goed glas wijn.

Michel Maes verwacht uit de oogst van 2023 de eerste flessen bubbeltjes-wijn (Chardonnay) te bottelen. De Maastrichtse zakenman sprak eveneens de hoop uit van dit Wijnkasteel De Burght Zomerconcert een traditie te maken.

foto's: Laurens Bouvrie