Werkzaamheden op Sint-Pietersberg

Natuurmonumenten gaat vanaf de eerste week van februari werkzaamheden uitvoeren bij verschillende plekken op de Sint-Pietersberg. 

Bij de ENCI-wei (achter de visvijver bij d’n Observant) gaat men bosranden snoeien zodat er luwe, zon beschenen plekjes ontstaan voor vlinders. Aan de rechter bovenzijde van de ENCI-wei en het Popelmondedal zullen enkele eiken (de bomen met een rode stip) worden verwijderd. Hierdoor ontstaat opnieuw een verbinding tussen de warme ENCi-wei en het Popelmondedal, en bevordert men  migratie van vlinders, vogels en kleine zoogdieren. Door het snoeien van struiken bij het Popelmondedal zullen luwe en warme bosranden ontstaan, in die gebieden krijgen planten die goed gedijen op kalk zoals aardbeiganzerik en knikkende distel betere kansen. 

Foto : Natuurmonumenten

Graft

Onderin de wei naast de motte op de Van Schaikweg wordt een graft met oude essen, esdoorns en meidoorns gefaseerd afgezet. Hierdoor ontstaat een betere verbinding voor vlinders vanuit de Duchateau groeve richting de ENCI-groeve. Daardoor ontstaat ook minder schaduwwerking voor de kalkgraslanden en kan men de weide daarna ook beter maaien.

De werkzaamheden duren al met al zo’n twee weken, de wandelpaden blijven toegankelijk.