Wereldreizigers nemen na 20.000 km en 25 landen een pandemie-pauze in eigen stad

Ben van Baardwijk en Linda Reimersdahl zijn voor een paar maanden terug in Maastricht. De wereldreizigers vertrokken 15 juni 2020 per fiets vanaf het Vrijthof. De intentie was zeven jaar lang ononderbroken de wereld rond te reizen. De tijdelijke terugkeer heeft vooral te maken met de wereldwijde onzekerheden door de corona-pandemie.

Welke richting ze circa maart 2022 weer op gaan is vooral afhankelijk van wat mogelijk is. Zaterdagmiddag op de vertrouwde Sint Servaasbrug was dat onderwerp amper een issue. Vooral Ben popelde om zijn weg te vervolgen. “Hij ruikt de stal”, zegt Linda lachend. De eerste dagen logeren de globetrotters, die in anderhalf jaar ruim 20.000 kilometer fietsten en meer dan 20 landen bezochten, bij de ouders van de 61-jarige Maastrichtenaar. Een emotioneel weerzien verwachten ze allebei. 

Zaterdagmiddag rond de klok van drie uur. Het is spitsuur op de Sint Servaasbrug.  Van Wyck naar de binnenstad en omgekeerd zijn talloze mensen op weg. Het merendeel is bepakt en bezakt met inkopen bij de Maastrichtse detailhandel of warenhuizen. Op de kop van de Aw Brögk staan als twee vreemde eenden in de bijt een gehelmd en in all weather fietskleding gehuld koppel. Hun beider fietsen zijn gepakt en gezakt, dus met alles wat nodig is om overal een stop te kunnen maken. Dat hebben ze het afgelopen jaar een kleine 500 keer gedaan. Daarover vertellen ze aanstaande maandag meer over in een gesprek met RTV Maastricht. 

De ontmoeting op de Sint Servaasbrug wordt eerder deze week afgesproken. Stadsfotograaf Laurens Bouvrie vraagt waar ze bij terugkomst gefotografeerd willen worden. “Beide vinden de Sint Servaasbrug met op de achtergrond de Ridderbrouwerij en de toren van de Sint Martinuskerk wel fraai. “Dat is juist het tegenovergestelde van toen we bij vertrek op de brug zijn gefotografeerd; maar toen met de Onze Lieve Vrouwebasiliek als landmark.” 

Linda praat in een kleine vijf minuten honderduit over hun avontuur. Niet alleen tegen de RTV Maastricht verslaggever. Ze baren opzien. Dat is duidelijk te zien aan de passanten. Sommigen spreken hen ook aan. Wereldreizigers, dat wil toch eigenlijk iedereen zijn. Een jong Frans koppel - met name de mademoiselle - neemt alle tijd om heel veel vragen te stellen. Laat die twee daar staan en ze hebben de komende vier weken iedere minuut wel iemand ‘op visite’. 

Maandag 22 november had RTV Maastricht een interview met Ben en Linda