Wereldrecord voor marathonloper Jo Schoonbroodt

De Maastrichtse atleet Jo Schoonbroodt heeft vandaag tijdens de Maasmarathon in Visé een wereldrecord gelopen in de categorie M70 (mannen 70+). Hij realiseerde een eindtijd van 2:54:19. Het oude record stond op naam van de Amerikaan Gene Dykes, die in 2018 de marathon in een tijd van 2u54'23 liep.

‘Een tijd onder de 3 uur was Plan-A, het zou dan mijn 75e Sub3 marathon zijn. De frisse noordoostenwind was een spelbreker langs de Maas, ook omdat ik gekleed was op de verwachte zomerse temperatuur rond het middaguur’, zo laat hij na afloop weten.

‘Gelukkig tref ik in de tweede ronde Frank Driessen die me goed helpt, opnieuw tegen de wind. In Eijsden komt Raoul Spronken op de fiets aansluiten en hij haalt het lijstje met km-tijden voor het wereldrecord tevoorschijn. Ik blijk een halve minuut sneller dan het record te lopen, maar voel de benen zwaarder worden', aldus Schoonbroodt.

'De ultieme truc van Raoul, om me bij de les te houden, gebeurt als hij zijn telefoon tevoorschijn haalt en Eddy Wally muziek gaat afspelen. Eddy zijn muziek doet wonderen en onder de klanken van Cherry, Cherry, haal ik de ene na de andere loper in. In de afdaling naar het centrum van Visé voel ik wat kramp opkomen, maar de finish is nabij. Met een marathontijd van 2:54:19 uur, mag ik me de snelste 70+ loper op deze aardbol noemen en mijn 75e marathon onder de 3 uur is een feit. Sjiek is miech dat’, zo besluit de nieuwe wereldrecordhouder uit Maastricht zijn relaas.