Wens GroenLinks komt uit: GGD gaat zich uitspreken voor voortzetting PrEP-zorg

Tijdens de raadsvergadering van gisteren, dinsdag 27 juni, is besloten om de gemeente Maastricht samen met GGD Zuid-Limburg op te laten trekken als het gaat om plannen voor de voortzetting van PrEP-zorg. GroenLinks Maastricht had zich daarvoor hard gemaakt, het voorstel van de partij werd ondertekend door LPM, PvdD, SP, SPM, D66, Volt, VVD en M:OED.

Proef
PrEP is een middel waarmee voorkomen kan worden dat mensen hiv oplopen. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt deze medicatie sinds 2019 bij wijze van proef door de GGD verstrekt aan mensen met een hoog risico op een hiv-infectie. Momenteel ontvangen 368 inwoners uit Zuid-Limburg de pil, maar de vraag ernaar is veel hoger dan het aanbod.

Omdat de proef in 2024 afloopt, hebben GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer een verzoek ingesteld om te zien of het medicijn niet in de reguliere zorg kan worden opgenomen. Tot die tijd zou de proef verlengd moeten worden.

Ondersteunen
GroenLinks Maastricht ziet graag dat het Maastrichtse stadsbestuur en de GGD Zuid-Limburg dit idee ondersteunen. Die wens is nu uitgekomen. Gisteren is tijdens de raadsvergadering besloten om het beleid op te nemen in het meerjarenbeleidsplan 2024-2027 van de GGD Zuid-Limburg.

Blijdschap
Fractievoorzitter Mark Mülders is blij met het besluit: “De gebruikers van de pilot met PrEP, hen die op de wachtlijst staan, maar ook groepen die nu niet in aanmerking komen voor PrEP-zorg verdienen meer zekerheid. Ook vanuit Zuid-Limburg moeten we ons geluid laten horen middels een stevige lobby door zowel het college alsmede de GGD Zuid-Limburg richting het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit aangenomen voorstel voelt tevens ook als een eerbetoon aan mensen die overleden zijn aan de gevolgen van AIDS”, aldus Mülders.

Foto: Pixabay