Week tegen pesten: aandacht voor weerbaarheid

Praten over pesten, het is voor veel kinderen moeilijk, maar erg belangrijk. Op flink wat scholen - zoals de Bernard Lievegoedschool - wordt er tegenwoordig het hele jaar door aandacht aan besteed. Vanochtend werd op de school in bijzijn van Johan Pas, wethouder van onderwijs, ook de landelijke Week tegen Pesten geopend. 

Johan Pas opende de actieweek door samen met de leerlingen een lint door te knippen. Twee jongens lazen een gedicht: "Zie je het niet? Ik sta alleen omdat ze mij niet moeten. Ik weet niet goed waarom dat is, maar ik moet blijkbaar boeten." 

Spelletjes
"Pesten is iets waar kinderen niet makkelijk over praten. Het is in de loop van de jaren ook echt veranderd", vertelt Mireille Paulissen. Mireille is weerbaarheidstrainer en geeft de komende tijd workshops op de school over pesten. "Het is eigenlijk veel grimmiger geworden, vooral door social media." Pesten en roddelen is op internet makkelijk anoniem te doen, dat maakt het allemaal veel agressiever. Maar ook games zijn er debet aan, vindt ze. "Je hebt van die spelletjes waar je andere mensen moet omleggen. Het is naar mijn mening niet goed voor jonge kinderen."

Kreukels
Verdrietige verhalen zijn er genoeg. "Ik heb echt kinderen gesproken die vanwege het pesten gewoon niet meer wilden leven. Het kan je soms tekenen voor je hele leven." Om het de leerlingen duidelijk te maken, verkreukelt ze na het voorlezen van het gedicht het papier waarop het gedrukt stond. "Zie je, je kunt zo'n blad papier tot een balletje maken. De kreukels die dan ontstaan, die kun je er niet meer uitstrijken." 

Gouden weken
De eerste weken na het begin van het schooljaar worden in de wereld van het onderwijs de Gouden Weken genoemd. Het is dan ook geen toeval dat de Week tegen Pesten op dit moment valt. "Het is de tijd dat de groepjes worden gevormd", legt Mireille uit. "En dat is de tijd dat je de sfeer in de klas kunt bijsturen, en dat je pesten kunt voorkomen. Van een goede sfeer kun je als docent heel veel plezier hebben, de hele rest van het jaar."

Weerbaarheid
Een gezellige klas waarin onderling vertrouwen is, krijg je door te stimuleren dat kinderen aardig voor elkaar zijn. Daarom waren er vanochtend ballonnen die eenmaal kapot geprikt, opgevouwen complimentjes bleken te bevatten. 

Leerlingen Froukje, Lew en Louise vinden dat er in hun klas niet veel gepest wordt. Maar of pesten ooit helemaal verdwijnt, daar zijn ze niet zeker van. Ook Mireille niet. Want zit het niet ook een beetje in de mens zelf? Daarop heeft de weerbaarheidstrainster wel een antwoord. "Als dat zo is, dan komt het aan op de weerbaarheid van degene die gepest wordt, 'nee' zeggen, je grenzen aangeven. Dat is heel belangrijk."