Waarom zijn de NS-stakingen in andere regio's merkbaar in Maastricht?

De stakingen van het NS-personeel voor Maastricht, als onderdeel van de regio Zuid-Nederland staan pas voor morgen op de planning. Toch ondervindt de gemiddelde reiziger in onze stad hinder, veelal in de vorm van uitval van treinen. En dat heeft de volgende reden.

Volgens een woordvoerder van de NS heeft dat te maken met het feit dat er in het midden van het land, onder meer in Utrecht, Gouda en Amersfoort, momenteel wordt gestaakt. In Utrecht is ook de coördinatie die bij uitval van treinen en personeel schakelt en dit probeert op te vangen. Zij het in de vorm van alternatieve verbindingen af te roepen en personeelsinzet.

Op het moment dat de mensen die dit normaliter regelen ook hun werk neerleggen, hebben alle verbindingen, dus ook van en naar het zuiden daar flinke last van, aldus een woordvoerder van NS. Later op de dag zal NS duidelijk maken welke treinen er morgen wel rijden.

De vakbond FNV laat echter weten dat “men ervan uit kan gaan dat dit een zeer laag aantal zal zijn”. De vakbond roept morgen in de regio Oost en Zuid-Nederland, met standplaatsen Arnhem, Breda, Ede-Wageningen, Enschede, Nijmegen, Vlissingen en Maastricht het personeel op om zich in te schrijven als ‘stakers’ dat kan op een station in de stakende regio. Deze zijn vanaf 4.00 uur in de ochtend geopend.  

Ronald van den Hoven