Vuurwerkverbod in Maastricht: van spijkers met koppen tot tradities afnemen

Net als alle andere tradities die bij oud en nieuw horen, is ook de discussie over een vuurwerkverbod jaarlijks terugkomend. Waar de ene partij pleit voor meer handhaving, is de ander heel duidelijk: 'het is klaar met consumentenvuurwerk'.

December
GroenLinks-voorman Mark Mülders is drie dagen na de nieuwjaarsnacht nog steeds duidelijk: 'Maastricht moet een vuurwerkverbod krijgen'. Het liefst landelijk, maar anders lokaal. Eind december heeft collega GroenLinks-raadslid Anne Lucas samen met Stephanie Blom van de SP al geprobeerd met een voorstel de gemeente te motiveren tot het instellen van vuurwerkvrije zones. Na beraad met de gemeente bleek dit te kort dag en is toch besloten het met een jaar uit te stellen.

Nieuwe jaar
Nu het nieuwe jaar begonnen is, wil GroenLinks spijkers met koppen slaan. "Het vuurwerkverbod moet er komen", vertelt fractievoorzitter Mark Mülders voor de camera van RTV Maastricht.

Handhaving
Aan de andere kant van de discussie zit Tiny Meese van Partij Veilig Maastricht. Zij is tegen het vuurwerkverbod, maar pleit juist voor handhaving: "Dit los je niet op met een vuurwerkverbod, want we hebben geen handhavers. Zo lang je dat niet hebt, gaat alles mislukken." Ook ziet Meese het als een Nederlandse traditie die afgenomen wordt. "De zoveelste", verzucht ze. 

Gemeente
De gemeente houdt zich op dit moment nog op de vlakte. Zij wil eerst de definitieve feiten van de nieuwjaarsnacht in beeld hebben, voordat ze gaat reageren.