Vroege vogels Vrijmarkt snel beloond met voorjaarszonnetje; laatste Koningsdag voor burgemeester Penn – te Strake

Koningsdag Maastricht begon zoals gebruikelijk met de Vrijmarkt in de Maastrichtse stadsparken. Rond de klok van elf vanochtend werd op het Vrijthof de traditionele Vlaggenparade gehouden. Na een sport- en spelmiddag volgt op het plein bij de Sint Servaasbasiliek een show van de Maastrichtse Verkenners Band (MVB) en wordt het plein een grote feestlocatie met de naam Oranje Gloed.

Het Oranjecomité heeft met Stichting Vrijthof Concepts een partner gevonden om op Koningsdag een dag- en avondvullend programma te presenteren.

De beste Vrijmarktplekken in de parken Heylerhoff, Henri Hermans, Pierre Kemp en De Boompjes waren al in de vroege ochtend van Koningsdag bezet. Een bewoner van de Onze Lieve Vrouwewal zag rond de klok van drie afgelopen nacht al de nodige mensen hun ideale verkoopplek opzoeken. De nog frisse ochtend zorgde niet voor een rustige start van de Vrijmarkt. Zeker de ervaren koopjesjagers struinden al rond toen sommige eendags-marktkooplui hun waren nog aan het uitstallen waren. De vroege vogels in de stadsparken werden vanaf een uur of half tien beloond met oplopende temperaturen. Wie in de zon een plekje had weten te bemachtigen, zat er zelfs warmpjes bij.

Genieten van het fraaie weer deden vanaf die tijd ook al vele bezoekers van de Maastrichtse binnenstad. De terrassen stroomden al snel vol met veelal in oranje uitgedoste gasten. In de tussentijd maakten de Maastrichtse verenigingen die militaire tradities in stand houden zich op voor de Buitengewone Vlaggenparade. Behalve deze korpsen zijn bij dit gebeuren behalve de burgemeester van Maastricht, tal van andere hoogwaardigheidsbekleders van de partij. En niet te vergeten de Maastrichtenaren die tijdens de lintjesregen koninklijk in het zonnetje werden gezet. Voor Annemarie Penn-te Strake is het de laatste Koningsdag als burgemeester.

Harmonie De Koninklijke Ster van Maastricht was, zoals ieder jaar, present om onder meer het Wilhelmus te spelen en Lang Zal Hij Leven.

Stadsfotograaf Laurens Bouvrie deed zijn eigen traditionele ronde langs de Oranje-festiviteiten. Later vandaag is hij ook present bij de première van Oranje Gloed. Die reportage vindt u vrijdagochtend terug op de site van RTV Maastricht.

Laurens Bouvrie