Voorbij de magische drukte

Kerst achter de rug, oud en nieuw voorbij, op het Vrijthof is het tijd om de magie stukje voor stukje af te breken. Hoe kijkt de stad terug op de feestdagen?

Directeur Centrummanagement Astrid Verberne kan er kort over zijn. "Het was gewoon magisch. De organisatie van Magisch Maastricht Vrijthof heeft zich echt ongelofelijk ingespannen. Mooie stands, een prima sfeer. Men is er helemaal in geslaagdd om het kerstfeest tot een ware belevenis te maken.". Die ware belevenis zat 'm dit jaar voor een groot deel in het 'lokale'. De Sint Servaasbrug over het ijs, de vele lokale standhouders, het trok allemaal een grote stroom bezoekers - velen ook van buiten Maastricht.

Ondanks de spreiding van diverse andere feestelijkheden over stad was het op bepaalde plekken enorm druk.  "Ja, druk was het zeker, dat heb ik zelf ook ervaren ", stelt Astrid Verberne. "Maar er is wel van alles aan gedaan om het tot een minimum te brengen. Het liefst willen mensen gewoon onder het reuzenrad parkeren, maar dat gaat natuurlijk niet. De oplossing zit hem in dingen als Park and Rides, en de proef met GeoTargeting (een methode waarbij bezoekers via de navigatie aanwijzingen krijgen (red.)) was een succes, dus die wordt de volgende keer denk ik wel opgeschaald."

Een entreekaart voor Magisch Maastricht op het Vrijthof dat hoeven de bezoekers komende kerst in ieder geval niet te vrezen. "Nee, de kerstmarkt is voor iedereen, die moet gewoon altijd vrij toegankelijk blijven", aldus Yvo Gustings, drijvende kracht van Magisch Maastricht Vrijthof.  

Het plein is de komende dagen nog even de plek voor de harde werkers die de chalets en kerstattributen gaan demonteren om alles netjes in de opslag te krijgen. Daar zal het blijven tot die volgende magische periode weer aanbreekt - over krap 11 maanden.