Virtueel geschiedenis-project Terra Mosana voltooid en te zien voor publiek

Terra Mosana, het euregionale project, dat als doel heeft de gedeelde geschiedenis van de Euregio Maas-Rijn te onderzoeken, digitaliseren en presenteren, is af.

In de vorm van technologische snufjes, zoals 3D scans, augmented reality en virtual reality, worden plekken belicht en verhalen uit de 18e eeuw vertelt. Zo kon men al bij de maquette in het Centre Céramique virtueel door het 18e eeuwse Maastricht lopen en middels een 3D scan de elf kilometer lange kazematten beleven.  

Wat betreft de verhalen was er al de anekdote over een vrouw die probeerde haar positie in een gilde te veroveren, over de opstand van een antonietenklooster en een feest dat daadwerkelijk plaatsvond in 1748. Daar komt nu dus de laatste productie bij. Een film die het verhaal van een fictieve Oostenrijkse soldaat vertelt. De filmpjes zijn al te bewonderen op youtube en de website van Terra Mosana, maar in de toekomst ook in de vorm van een tentoonstelling in het Centre Céramique. Uiteraard zodra de instelling weer mag openen. 

De afgelopen jaren hebben namelijk de steden Jülich, Luik, Tongeren, Leopoldsburg, Aken en natuurlijk Maastricht gezamenlijk digitale verhalen ontwikkeld over het gebied. Zo zijn er ook producties in de Dom van Aken en het Kasteel van Luik te zien.

Voor meer informatie en een interactieve ervaring in Maastricht of de andere steden, kan men terecht op youtube of de website van Terra Mosana.