Vierentwintig struikelsteentjesleggingen op 14 september

Op 14 september krijgen 24 struikelsteentjes een plekje in de grond voor het huis van waaruit Maastrichtse joden en verzetsstrijders zijn weggehaald en uiteindelijk vermoord. Zo’n 77 jaar geleden werd Maastricht op 14 september bevrijd. 

Het Europese project van de Struikelsteentjes of Stolpersteine, zoals de originele benaming is, komt van de Berlijnse kunstenaar Gunther Demnig. Struikelsteentjes zijn gedachtenissteentjes in het plaveisel voor de voormalige woning van slachtoffers van het naziregime. Het zijn tien bij tien centimeter, uit messing vervaardigde, steentjes die met de hand worden gemaakt en gelegd. In het messing staat de informatie zoals geboortedatum en -plaats, naam, overlijdensdatum en -plaats gestanst. Het project bestaat sinds 2000, toen het kunst- en herinneringsproject officieel is gestart, maar is inmiddels uitgebreid met talloze steentjes in heel Europa. Sinds 2012 liggen de steentjes in Maastricht.

Volgens het Struikelsteentjes comité Maastricht vinden de aankomende herdenkingen tijdens de steenleggingen plaats met nabestaanden van de slachtoffers zoals zoon, kleindochter, kleinzoon of achterneef. Korte levensbeschrijvingen draagt men voor in de vorm van toespraakjes op de locatie waar de steentjes in de grond worden gemetseld. 

De steenleggingen zijn vrij te bezoeken en zijn vanaf 9.00 uur in de ochtend achtereenvolgens bij te wonen volgens het programma op die dag. Iedere ceremonie duurt volgens planning 30 minuten. Van de Jekerweg via de Lage Kanaaldijk, Sint Pieterstraat, Oranjeplein, Akersteenweg, Oranjeplein, Frankenstraat, Koning Clovisstraat, Tischbeinstraat, ’t Bassin, en Bilserbaan eindigt de groep met de laatste struikelsteentjs op de Populierweg. Na afloop, omstreeks 16.45 is er gelegenheid voor “Koffie en een drankje” in het Kapelaan Lochtmanhuis, aldus het comité.

Het programma met precieze locaties is via de website terug te vinden: https://www.struikelsteentjes-maastricht.nl/c/nieuws#lb100480/geplande-steentjeslegging