Verkoop legaal geteelde wiet in Maastricht pas mogelijk in 2024 - wietexperiment weer uitgesteld

Het wietexperiment waarbij geselecteerde coffeeshops van bepaalde gemeenten - waaronder Maastricht - alleen legaal geteelde wiet verkopen is weer uitgesteld. De proef zou midden volgend jaar beginnen maar dat blijkt geen haalbare kaart. 

Wiet kopen en verkopen is in Nederland niet illegaal, het telen en verkopen aan coffeeshops wel. De handel heeft daardoor te maken met allerlei soorten criminaliteit, en ook is niet altijd duidelijk of de wiet wel veilig is. 

Met de proef waarbij geselecteerde coffeeshops wiet verkopen die wél onder toezicht is geteeld wil het kabinet kijken in hoeverre dit goed is voor de volksgezondheid en de criminaliteit. Maar het legaal telen van wiet is niet snel te realiseren. Telers die willen meedoen vinden vaak maar moeilijk een locatie hiervoor, en ook blijkt het vaak lastig om de benodigde vergunningen te krijgen. Het wietteeltexperiment werd daardoor al vaker uitgesteld.   

Minister Ernst Kuipers liet gisteren weten dat de uitvoering van het experiment ‘buitengewoon ingewikkeld’ is. De start van de proef staat nu gepland in 2024. De minister meldde wel te willen proberen om daarvoor in een kleiner aantal gemeentes te beginnen met een aanloopfase.