Verhalen in de mode bij Fashionclash

De komende dagen vindt voor het vijftiende jaar het modefestival Fashionclash plaats. Voor het evenement zijn jonge modeontwerpers van over de hele wereld uitgenodigd om hun creaties te laten zien. En zoals te zien op de tentoonstelling New Fashion Narratives bij Bureau Europa gaat het daarbij niet alleen om de kleren zelf.

Voor de editie van dit jaar is een team curatoren opgesteld. Samen selecteerden die modeontwerpers uit heel wat verschillende landen. "Dit jaar gaat het vooral om het verhaal achter de ontwerpen. We wilden graag dat de jonge kunstenaars een tipje van de sluier zouden komen oplichten als het gaat om het maakproces van hun creaties. Dat is best moedig, je moet je daarvoor kwetsbaar durven opstellen", vertelt co-curator Chinouk Filique de Miranda.

Gevoel
Fashionclash heeft de afgelopen jaren naam gemaakt, het aantal ontwerpers was dan ook groot. Een van hen is Annalie van Doorn. Zij vertelt dat zij haar ontwerpen vaak beginnen met het maken van een schilderij. "Ik hou heel erg van gezichten. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar de gezichten van jockeys als ze paardrijden. Van hun gezichtsvormen knip ik lapjes die ik dan op de paspop modelleer."

Emotie
Ook ontwerper Tevin Blancheville maakt gebruik van emotie bij het maken van zijn kleding. "Ik wil graag emotie 'kweken'. Het gaat mij hier om het vertellen van chaos en conflict." 

Voorbereidingen
In het pand van Bureau Europa is het vrijdagochtend een komen en gaan van soms in curieuze kledij gestoken jonge mensen. Ze sjouwen met ladders, draperen stoffen, en overleggen bij digitale schermen. Alles om de laatste hand te leggen aan wat er de komende dagen te zien is. Bureau Europa is een van de vele plekken waar dat kan, Fashionclash is tot en met zondag te bezoeken bij bijvoorbeeld Lumiere, Marres en Townhouse Hotel.