Veel bekende Maastrichtenaren op de verkiezingslijsten

Volgende week is het dan zo ver, dan mag iedere kiesgerechtigde Maastrichtenaar zijn of haar stem uitbrengen op een van de ruim 500 kandidaten die in onze stad op de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen staan. Op die lijsten staan natuurlijk doorgewinterde politici. Maar ook een groot aantal kandidaten die niet zozeer als politicus of politica bekend staan, maar vooral door andere bezigheden als ‘bekende Maastrichtenaar’ bestempeld kunnen worden. Zij zijn dus wellicht vanwege hun populariteit als stemmentrekkers op de diverse lijsten gekomen. Hoewel sommigen van hen wellicht inderdaad ook politieke ambities hebben.

Het CDA heeft aardig wat ‘BM-ers’ bereid gevonden, waaronder oud-stadsprins Luc Schoonbrood, zanger/buuttereedner Robert Walthouwer, Els Ottenheijn van het Veldeke-cabaret, oud-wielrenner Fred Rompelberg en voormalig voetballer en trainer Jo Bonfrère.
Bij de Seniorenpartij Maastricht vinden we oud-politiecommissaris Jan Erckens, maar ook voormalig horeca-ondernemer Cees van Stiphout en architect Jan Voorvelt. 

Bij GroenLinks kan men stemmen op sociaal ondernemer Eduard Disch en schrijver Tim Gladdines.

D66 heeft onder andere Philip van Ballegooie, fondsenwerver van de Health Foundation Limburg op de lijst staan en de SP heeft Peter Vrehen, vooral bekend van diverse gehandicaptenorganisaties.

De Partij Veilig Maastricht wil stemmen trekken met veel kandidaten uit de muziek- en artiestenwereld: Bert Garnier, Petro van Wieringen, Ludy van Dijk, (Mesjieu) Maurice Grooten, Eric Cruts en Jacky Pourchez.

Bij de Sociaal Actieve Burgerpartij zijn uitbater Erik Crijns (‘t Haontje) en zanger Harry Coolen verkiesbaar.

Op de lijst van 50Plus vinden we basisschooldirecteur Math Korpershoek, bij Maastricht Vooruit horecamakelaar Roger Ravesteijn en bij de Partij voor de Dieren schrijfster Rosalie Sprooten.

Bij de Liberale Partij Maastricht kunt u een bolletje rood inkleuren bij Marian van Keulen die bekend werd vanwege haar werk voor de Dierenambulance en Marco Dessart, die om diverse redenen een ‘bekende Maastrichtenaar’ is geworden.

Onno van Schayk, hoogleraar bij de UM staat op de lijst van de ChristenUnie en de Maastrichtse Ondernemers Partij heeft uiteraard een aantal bekende (horeca-)ondernemers op de lijst staan: Dennis Stroes (uitbater Café Local), Henri Hochstenbag (De Struys) en Guido Janssen (De Karkol), maar ook voormalige voorzitter Koninklijke Horeca Nederland (afdeling Maastricht-Heuvelland) Khanny Jongen en Robert Hoogenboom, voorheen werkzaam bij Visit Maastricht en tegenwoordig hoofd marketing bij Vista college.

Ronald van den Hoven