Uniek kruisbeeld na 20 jaar restaureren te zien in Bonnefantenmuseum
Een uitzonderlijk kruisbeeld, vervaardigd door Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert, is na bijna 20 jaar restaureren eindelijk in het Bonnefantenmuseum te bewonderen. Van Steffeswert was een kunstenaar die begin zestiende eeuw, onder meer in de Mariastraat in Maastricht werkzaam was. Hij maakte meerdere kruisbeelden waarbij hij het lijden van Christus volgens zijn eigen, kenmerkende stijl verbeeldde.
Twintig jaar restauratie
De restauratie duurde voornamelijk zo lang door het wegwerken van de kleine 20 lagen die de originele verflaag uit 1500 bedekten. Hierdoor werden de dramatische bloeddruppels zoals dat toen modern was, ook weer zichtbaar. Men beschilderde ongeveer om de 50 jaar het houten beeld opnieuw. Enerzijds had dat te maken met beschadigingen, maar anderzijds modegrillen bij crucifixen, zo vertelt senior restaurator van het Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) Arnold Truyen. Om weer bij de originele coating te komen probeerde Truyen alles uit, zoals oplosmiddel en laser. Toch bood met een chirurgische scalpel laagje voor laagje eraf schrapen uiteindelijk als enige middel uitkomst.
Ook bekend in het buitenland
Ondanks het monnikenwerk mocht het resultaat er wezen en kan men al lange tijd, ook in het buitenland, niet meer om Van Steffeswert heen. Hoewel het Bonnefantenmuseum over de grootste collectie van de Limburgse beeldsnijder beschikt, en nog bij de laatste fysieke TEFAF editie een houten kunstobject van zijn hand aanschafte, is zijn werk ook elders bekend. Volgens directeur van het Bonnefantenmuseum Stijn Huijts heeft zelfs het Metropolitan Museum of Art in New York werk van hem in haar collectie.