UM zoekt nieuwe energieleverancier: "Extra kostenpost van 5 tot 8 miljoen euro"

De energierekening van de Universiteit Maastricht zou volgend jaar zomaar zo'n 5 tot 8 miljoen euro duurder uit kunnen gaan vallen. Zo vertelt bestuursvoorzitter Rianne Letschert op NPO Radio 1. Sinds het Oekraïneconflict voelt de universiteit zich genoodzaakt af te stappen van het Russische Gazprom en moeten ze op zoek naar een nieuwe energieleverancier.

De Universiteit Maastricht heeft volgens Letschert een begroting van 500 miljoen euro. Zo lijkt de kostenpost op het eerste gezicht mee te vallen. "Toch gaat het om echt geld. Geld dat je niet kan verrekenen in collegegeld-tarieven. Wij zijn een publieke instelling. Al het geld is bestemd voor onderwijs, onderzoek, huisvesting en innovatie."

Maatregelen
De onderwijsinstelling is al langer bezig minder energie te verbruiken. Zo is er al een zogenaamde warme truiendag. "Voorheen deden we dat één dag per jaar, ik denk dat we nu een paar maanden gaan doen", vertelt de bestuursvoorzitter. Ook het eerder sluiten van universiteitspanden behoort tot de mogelijke maatregelen die zullen volgen.