UM krijgt prijs voor intentie om flexcontracten aan banden te leggen

De Universiteit Maastricht (UM) heeft van onderwijsbond AOb de Good Job Award gewonnen. De universiteit krijgt de prijs omdat ze beloofd heeft om meer docenten in vaste dienst te nemen. 

Vicevoorzitter Nick Bos en rector magnificus Pamela Habibović namen de prijs gisteren in ontvangst. UM werd winnaar omdat ze heeft afgesproken dat hooguit tien tot vijftien procent van de docenten een tijdelijk contract mag hebben.

Voorbeeld
Volgens een rapport van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf is momenteel zestig procent van de docenten aan universiteiten in tijdelijke dienst. (Daarbij gaat het niet om hoogleraren en om universitair hoofddocenten maar om docenten zonder onderzoekstaken). Ook bij de UM is dat zo, maar dat zal in de toekomst dus gaan veranderen, zo heeft men beloofd. De AOb ziet het als een voorbeeld voor andere universiteiten in het land. AOb-voorzitter Tamara van Gelder stelt: “Deze prijs is een aanmoediging. Het laat zien dat de universiteit stappen zet tegen flexibilisering, en streeft naar een menswaardig personeelsbeleid gericht op goed onderwijs en onderzoek.”

Afkickkliniek tegen flexverslaving
De bond zet zich al langer in om flexcontracten in het onderwijs tot een minimum te beperken, eerder dit jaar startte men de campagne ‘What the Flex’. Met een bus, een mobiele afkickkliniek, reed men toen door het land om onderwijsinstellingen te overtuigen dat men af moet stappen van de ‘flex-verslaving’. “Er zijn veel te veel mensen die van tijdelijk contract naar tijdelijk contract moeten leven. In een tijdelijk contract kun je niet wonen. Flexwerk is funest voor je toekomstplannen, je privéleven en dus voor de kwaliteit van het werk dat je kunt leveren”, stelde AOb-voorzitter Van Gelder toen.

Goed werkgeverschap

Nick Bos, lid van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht, is blij met de prijs. “’UM wil graag een goede en aantrekkelijke werkgever zijn. Dat proberen we in ons beleid terug te laten komen, bijvoorbeeld bij het tegengaan van een overdreven gebruik van flexibele contracten.’’ Rector Pamela Habibović van de Universiteit Maastricht liet weten dat de universiteit iedereen meer vastigheid en veiligheid wil gaan bieden. “Dan kunnen medewerkers zich breed en creatief ontwikkelen, en dat is uiteindelijk goed voor de hele organisatie.”

Foto: Universiteit Maastricht 


Meer nieuws