Uitdaging in Kasteel Borgharen: M46 brengt een weekend lang een Ode aan het Ongemak

Ongemak, wie heeft er geen ervaring mee? De variaties zijn talloos. Van plaatsvervangende schaamte tot en met totaal onverwacht in het zonnetje worden gezet en plein publique. Aanstaand weekend, van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni, brengt M46, toch al zo’n meesterlijk gezelschap in 'het publiek een spiegel voorhouden' vijf eenakters die samen de toneelavond Ode aan het Ongemak vormen.

Ter geruststelling: de locatie, waar het gezelschap onder regie van afstuderend Toneelacademie-student Sander van Egmond de vijf voorstellingen geeft, is alles behalve ongemakkelijk. Verschillende locaties in het domein Kasteel Borgharen zijn bühne en decor. 

Voor wie komende vrijdag, zaterdag of zondag naar de Ode aan het Ongemak gaat:  het is verstandig vooraf een keuze te maken welke eenakters men gaat zien. Drie op op vijf zijn ‘achter elkaar te zien’, zo meldt M46 op haar site. Geen reden om weg te blijven. Op de binnenplaats van het prachtige kasteel van Borgharen is catering aanwezig.

Toneelgezelschap M46 mag zonder overdrijven een van de beste toneelgezelschappen van Maastricht worden genoemd. Al decennialang weet deze toneelgroep, met het Pesthuys Podium als thuishaven, iedere keer weer haar publiek te boeien met voorstellingen die blijven beklijven. Neen, het zijn geen abc’tjes die het publiek wordt voorgeschoteld. Wat evenwel niet wil zeggen dat wat gebracht wordt ontoegankelijk is. Sterker nog, veel voorstellingen vinden als onderwerpen hun basis in het dagelijkse leven. Maar dan wel flink uitvergroot, gedramatiseerd of geridiculiseerd. En die drie elementen komen, zo liet de generale repetitie van afgelopen weekend zien, in de Ode aan het Ongemak allemaal bij elkaar. 

De acteurs die dit weekend in de voorstellingen zijn te zien: Meike Brouwers, Emy Hagen, Maurice Sleijpen, Lilian Hendrix, Inge Dekker, Manon Machiels, Paul Fisette, Coretta Deckers, Veerle Craeghs en Gideon Gilissen. Extra bijzonder aan deze productie van M46 is de keuze van de regisseur. Deze keer vond het toneelgezelschap in samenwerking met Toneelacademie Maastricht de gedroomde regisseur in de persoon van Sander van Egmond. De vijf bewerkingen en zijn regie maken deel uit van zijn afstudeerproject voor de docentenopleidingen van het bekende Maastrichtse cultuurinstituut. Dat M46 met hem ‘een weekend ongemak aangaat’  is geen toeval. Zijn interesse in maatschappelijke thema’s en zijn grote liefde voor theater passen naadloos bij de favoriete manieren van toneel maken van M46. Maar zowel toneelgezelschap als regisseur zien als grootste uitdaging in al die passie niet te vergeten het publiek mee te nemen in de gebrachte verhalen.

Klik voor meer info op de site van het Pesthuyspodium.

Tekst & foto's : Laurens Bouvrie