COLUMN: Tussen de buien door: Borrel Noten schittert met een avond Andalusië aan de Jeker

Nadat de laatste bui van vrijdag 4 augustus over Maastricht was heengetrokken, konden de mensen van Cultura Mosae opgelucht ademhalen. Woensdag en donderdag vonden de optredens van zomerfestival Borrel Noten noodgedwongen in D’n Hiemel plaats. Het kan verkeren. De vrijdagavond was – voor even – alle leed geleden.

Nota bene op die ene droge avond van het weekend verkeerden de bezoekers van Borrel Noten twee uur lang in Andalusië aan de Jeker. Dat alles dankzij een weergaloos optreden van het roemruchte gezelschap Cuadro Flamenco.

Het is aan het eind van de avond. Bijna twee uur lang heeft het publiek geboeid geluisterd en naar gekeken naar Cuadro Flamenco. Zo ongeveer alle gemoedstoestanden die een mens kent, zit in de muziek en de dans die wordt voorgeschoteld verweven. Zanger Juan overlegt met de twee danseressen en de gitarist. Ja, ze hebben het goed gezien. Het publiek snakt naar een toegift. Een enthousiaste toeschouwer roept 'We Want More'; tja hoe laat je dat op zijn Spaans weten? Een deel van het publiek – zo blijkt als de toegift wordt ingezet – blijkt een vleugje dan wel heel veel Spaans bloed door de aderen te hebben vloeien. Alleen maar vanaf een klapstoeltje met het ritme meeklappen is niet meer genoeg. Voor en naast het podium wordt meegedanst.

Het blijft toch fascineren hoeveel passie, liefde, smart en plezier samen kan ballen in muziek. En het zal geen toeval zijn dat juist zuidelijke dan Latijns-Amerikaanse muziekstromingen als – met nadruk op bijvoorbeeld - tango, fado en flamenco die gemoedstoestanden muzikaal nog extra kracht bij kunnen zetten. En dat werd door Cuadro Flamenco op die tussendoor- droge-avond van begin augustus op indrukwekkende wijze nog eens benadrukt.

De crew van Cultura Mosae heeft – in samenwerking met onder meer Mr. Jazz-Blues of andersom Giel Coenen – een juist gevoel wat de liefhebbers van kleinere intieme festivals willen zien en horen. Vrijwel alles klopt aan het Festival Borrel Noten. Zeker de noten. Een klein puntje van kritiek. Het bestellen van een drankje zou iets eenvoudiger en daardoor wat sneller kunnen.

Foto's en tekst: Laurens Bouvrie