Tongerseweg vanaf vandaag afgesloten

De Tongerseweg is sinds vandaag, vanaf de Belgische grens tot aan het kruispunt aan de Javastraat, volledig afgesloten. De afsluiting vindt plaats in het kader van de reconstructie. Na het kappen van de bomen tussen de Javastraat en Tongerseweg en andere voorbereidende werkzaamheden, startte de gemeente vandaag met de aanleg van de riolering in de rijweg. Daarnaast komt er een geheel nieuwe fundering van de weg en een nieuwe laag asfalt die moet zorgen voor minder trilling. Het vrachtverkeer wordt in de toekomst dus niet volledig geweerd, zoals de actiegroep Tongerseweg Veilig vanwege overlast al jaren wenst. De omwonenden ervaren al jaren overlast in de vorm van lawaai van vooral vrachtverkeer en de daardoor veroorzaakte trillingen.

Ook nieuwe verkeerslichten op het kruispunt Tongerseweg-Javastraat, een nieuwe indeling van de rijstroken en aanpassingen van rijrichting van afslaand verkeer zijn onderdeel van het plan. Verkeer op de Tongerseweg dat richting België rijdt, rijdt voortaan met het linksafslaande verkeer mee in plaats van met het rechtsafslaande verkeer. Door deze aanpassing krijgen fietsers meer groen licht, dus hoeven ze minder lang te wachten. Ook wordt de wachtrij auto’s op de Tongerseweg korter, waardoor er mindere hinder is voor omwonende, aldus de gemeente.

De werkzaamheden duren naar verwachting tot 24 december en verkeer wordt via borden omgeleid. Vrachtverkeer en landbouwverkeer richting Tongeren wordt omgeleid via de Via Regia, de N78 of door Veldwezelt. Bestemmingsverkeer (dat zijn alleen bewoners en bezoekers van bedrijven aan de Tongerseweg) kan de Tongerseweg bereiken via de Maconlaan. De Tongerseweg is eenrichtingsverkeer voor dit bestemmingsverkeer vanaf de Maconlaan tot aan de grens. Via de Diependaalweg kan het verkeer terug Wolder inrijden. Deze omleiding duurt tot 24 december. De omleidingen staan vanaf half augustus met borden op straat aangegeven. Het kruispunt Javastraat blijft open voor verkeer uit de Javastraat richting de Aramislaan en omgekeerd. Verkeer uit beide straten kan ook richting het Tongerseplein rijden. De gemeente gaat de effecten van het omleiden van het verkeer wekelijks monitoren op verschillende plekken. 

Op de hoogte blijven kan via de BouwApp, waar de werkzaamheden zijn te volgen aan de hand van foto’s en video’s, of via de nieuwsbrief van de gemeente via: https://www.gemeentemaastricht.nl/contact-en-openingstijden/nieuwsbrief