Toneelacademie en Conservatorium verhuizen naar locatie Landbouwbelang

De Toneelacademie en het Conservatorium van Zuyd Hogeschool verhuizen over enkele jaren naar de plek waar nu nog het Landbouwbelang staat. Daarmee wordt eindelijk duidelijk wat de nieuwe invulling zal zijn van de plek die al jaren gebruikt wordt als culturele vrijplaats.

De Toneelacademie zit nu nog aan de Lenculenstraat, het Conservatorium huist aan de Bonnefantenstraat. Al een tijdje gingen de geruchten dat beide scholen wilden verhuizen naar één en dezelfde locatie.

Andere functies
Ook wordt er op de plek van het Landbouwbelang ruimte ingericht voor woningen, horeca en een functie gericht op sport en gezondheid. Er komen studentenwoningen en koopappartementen. Het gebied wordt verder verbonden met de Maas, waarbij het voor iedereen mogelijk wordt de locatie te verkennen. De daken van de bestaande bouw krijgen daarnaast groene pleinen en een wandelpad dat leidt naar één van de karakteristieke kranen, waar een uitkijkpunt op gerealiseerd wordt. Onder het geheel wordt een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd voor bewoners.

Bouwplan
De originele bebouwing van het Landbouwbelang uit 1939 blijft overigens behouden. De later toegevoegde kleihallen maken plaats voor nieuwbouw. Op die plek worden drie torens gebouwd.

Opdracht
De opdracht is door de gemeente gegund aan de Maastrichtse ontwikkelaar RO Groep, de Belgische ontwikkelaar Vestio en Group Machiels. De bouw start halverwege 2025. Twee jaar later moet het project klaar zijn.

Huidige gebruikers
En daarmee komt er een einde aan het Landbouwbelang, zoals men het kent van de laatste twintig jaar. De gebruikers en bewoners zullen de culturele broedplaats verlaten. Afgelopen zaterdag was er nog een protestactie tegen die beslissing.