Drie van de zestig stemlokalen niet geschikt voor mensen met lichamelijke beperking

Voor de aankomende Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen telt Maastricht 60 stembureaus. Drie van deze stembureaus zijn niet toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking, namelijk: Universiteit Maastricht - Kruithuis, Scoutinggebouw Sint Gerlach en Basisschool Anne Frank.

Voorzieningen voor mensen met een visuele beperking

Het stembureau in Centre Céramique is speciaal ingericht zodat ook blinden en slechtzienden hun stem kunnen uitbrengen. Zo zijn er voelbare geleidelijnen op de vloer aangelegd waardoor de kiezer de weg naar de aanmeld tafel kan vinden. In het stemhokje vindt men een soundbox en een mal. Via de soundbox hoort de kiezer met koptelefoon welke partijen en kandidaten er op de lijst staan. Op de mal staan de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven.

Prokkel-duo's

Stichting Prokkel is twee jaar geleden een project gestart waarbij iemand met een (licht) verstandelijke beperking actief is als stembureaulid, begeleid door een ander stembureaulid. Het doel van dit project is bij te dragen aan een inclusieve samenleving. Vanwege positieve ervaringen bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, worden bij de aankomende verkiezingen twee prokkel-duo's bij twee verschillende stembureaus ingezet. 

Iedere inwoner van Maastricht kan in een willekeurig stembureau in de stad stemmen. Klik hier om een overzicht en de openingstijden te bekijken van alle stembureaus.