Tihange 3 en Doel 4 blijven open - ‘scheurtjesreactor’ sluit in 2023

België heeft besloten om zowel kernreactor Tihange 3 (op zo’n 30 km van Maastricht)  als Doel 4 (nabij Antwerpen) na 2025 nog voor tien jaar open te houden. Het besluit is een gevolg van de oorlog in Oekraïne die de gasprijzen flink heeft doen stijgen. Tihange 2 - de kernreactor die scheurtjes vertoonde en jarenlang zorgde voor onrust vanwege mogelijke gevaren - sluit volgens planning in 2023.  

Door in te zetten op kernenergie en op oa. wind- en zonne energie hoopt België op termijn minder afhankelijk te worden van dure fossiele energie uit het buitenland. De geplande kernuitstap in 2025 is nu van de baan. Met uitbater Engie gaat de Belgische regering praten om Tihange 3 en Doel 4 tot 2035 operationeel te houden.

'Scheurtjesreactor' 

Tihange 2- de kernreactor die scheurtjes vertoonde en waartegen in 2017 ook in Maastricht d.m.v. een menselijke ketting geprotesteerd werd - zal volgens planning sluiten in 2023. Jos Gulikers van Stop Tihange Nederland - medeorganisator van de demonstratie destijds - laat aan 1Limburg weten “het belangrijk te vinden dat mensen die meededen aan de actie en op straat stonden weten dat we ons belangrijkste doel bereikt hebben. De twee reactoren met scheuren gaan dicht. Niet over tien jaar, maar over een jaar."