Terugblik op Museumnacht 2021

De editie van Museumnacht 2021 onder de naam 'Art Appetizer' was een succes. De naam zegt het al; het was een voorproefje van wat normaal de fysieke Museumnacht editie betreft. Het publiek, artiesten en culturele instellingen ontvingen de voorproef als meer dan een appetizer, misschien wel als een heerlijk avondmaal. Dat is de ervaring van reizende fotoreporter Laurens Bouvrie. 

Volgens hem kende deze editie van Museumnacht voor het eerst sinds twee jaar weer een programma dat voor publiek fysiek te bezoeken was conform de geldende corona-richtlijnen. Toch vormden de daaruit voortvloeiende beperkingen voor vrijwel alle betrokkenen totaal geen hinder. De teneur van de avond was: “Heerlijk, we zijn er weer en we doen het weer”. Dat enthousiasme zorgde ervoor dat de Art Appetizer werd ontvangen als een informeel diner. 

Door richtlijnen wat betreft de bezoekersaantallen kwam al snel na de kaartverkoop het bericht dat bijna alle tickets waren uitverkocht. Eén dag voor het Maastrichtse cultuur evenement was het zelfs helemaal uitverkocht. Het aantal mensen dat vrijdagavond in Maastricht van de ene locatie naar het andere liep of fietste, zorgde zo voor wat bruisend verkeer in de stad. Op de locaties zelf - de venues- kreeg je als bezoeker het idee van een Museumnacht zoals vanouds.  

Naast de uitvoeringen, tentoonstellingen en andere cultuuruitingen - kon men als bezoeker uit de voeten met een divers aanbod tijdens de Museumnacht. Het ene moment proefde je in een romantische en traditionele omgeving een biertje bij Brouwerij Bosch in Wyck, uit nog van vroegere tijd dan die van grootmoeder. Een half uurtje later kon je al in de alternatieve leef- en cultuuromgeving  van het Landbouwbelang staan. 

Deze tegenstellingen maakten het interessant. Zo ook op het gebied van dans waarbij Sally en Jennifer Romen een dans opvoerden in het LABgebouw (Het Radium), maar tegelijkertijd een heuse opera première kon bijwonen in het Bonnenfantenmuseum. Daar werd voor het eerst een deel opgevoerd van een theatrale liedcyclus met enorme kracht gezongen door Katrien Baerts. 

De Art Appetizer was dus voor de gemiddelde cultuur- en kunstliefhebber een avond waarbij alle smaakpapillen stimulatie vonden. Het enige probleem lijkt dan ook dat het naar veel meer smaakte.