Tentoonstelling ‘Stem van de kunstenaar’ geopend

Bij galerie Artichoque aan de Brusselsestraat werd gisteren op Werelddovendag  een nieuwe tentoonstelling geopend genaamd, “De stem van de kunstenaar”, plaats. Een titel die niet slaat op de letterlijke betekenis van het woord stem. De doof geboren Jan van Genk, tevens bewoner van woonzorgcentrum De Beyart, laat in de werken zijn beleving van de werkelijkheid zien. Hij vertelt hoe hij zijn leven ervaart. Een duo -tentoonstelling, aangevuld met werken van de fysicusaudioloog Dyon Scheijen.

Jan van Genk is professioneel kunstenaar die in de officiële benoeming prelinguaal is en de wereld heel anders ervaart. Iets dat terug te zien valt in zijn schilderijen. De kleurrijke werken en de vorm zijn manieren voor hem om te communiceren en te vertellen over de loop en ervaring van zijn leven. Zijn doofheid veroorzaakte namelijk ongemakken die als rode draad door zijn werk lopen. Wie aandachtig kijkt hoort zijn stem misschien wel krachtiger dan in de vorm van geluid.

Daarnaast zijn de werken van de fysicusaudioloog Dyon Scheijen te zien. Een autodidact, niet van origine geschoolde kunstenaar, die wil uitnodigen met zijn abstracte werk om even stil te staan bij een moment in deze altijd maar doordravende wereld. Een fysicusaudioloog is iemand die werkzaam is binnen het specialisme van de audiologie. Het gebied dat zich bezighoudt met de wetenschap van het gehoor. “Er wordt vaak ook voorbijgegaan aan het feit dat dove mensen vaak eenzaam zijn. Juist omdat zij niet op dezelfde manier kunnen communiceren en dus ook andere prikkels ervaren. Iets dat ik als audiofysioloog ook vaak tegenkom”, aldus Scheijen.

De tentoonstelling is in samenwerking met het woonzorgcentrum De Beyart en nog tot en met 16 oktober te zien