Tentoonstelling op Plein 1992 vraagt aandacht voor jongvolwassenen met kanker

Ze staan er al een paar dagen - de zes panelen op Plein 1992 in de wijk Céramique. De elf foto’s erop vragen aandacht voor het belang van mentale steun bij jongvolwassenen die de diagnose kanker krijgen.

Floor van Liemt was zo’n jongvolwassene. Na haar diagnose longkanker merkte zij dat mensen vaak niet goed wisten hoe te reageren of dat men bang was om over haar ziekte te praten. Het leidde tot soms ongemakkelijke situaties die vaak ook zorgden voor eenzaamheid. Om andere jongeren zoals zij zelf daarbij te helpen, zette Floor de stichting F-Fort Foundation op en maakte ze een kunstfotografieboek ‘De Gemene Deler’. Daarmee wilde ze laten zien hoe belangrijk het is dat er over kanker niet gezwegen wordt. Zeker niet als het gaat om jonge mensen die in de bloei van hun leven staan.

Eind 2021 overleed Floor, ze was 24 jaar.  Het was haar grootste wens dat haar boek zijn weg vindt naar zoveel mogelijk jongeren met kanker, hun naasten en hun zorgverleners.  Daarom wordt het werk ook gratis beschikbaar gesteld aan artsen en ziekenhuizen zoals het MUMC+ die jongvolwassenen met kanker behandelen.

De reizende tentoonstelling op het Plein 1992 - met foto’s uit ‘De Gemene Deler’ - heeft het thema Durf. En is nog tot 24 mei te zien.

Foto's: RTV Maastricht