Koppel ten einde raad door "afgedwongen" renovatie woning

Het vooruitzicht van 2.400 euro stookkosten in de winter doet de financiële das om bij een echtpaar in Pottenberg. Het koppel dat noodgedwongen door renovatie een Cv-ketel krijgt, is ten einde raad. Als enige van de in totaal zeven sociale huurwoningen van het woonblok, kwam zij in actie tegen de renovatie van de binnenkant.

Verwijdering van open haard en schoorsteen

Het hele woningblok aan de Tichelstraat in Pottenberg wordt gerenoveerd door woningcorporatie Servatius. Met uitzondering van één huurwoning. Reden hiervoor is de verwijdering van de houtkachel en schoorsteen. Bewoners hoefden niet in te stemmen met de rennovatie van de binnenkant van de woning, zo vertelt bewoonster Francoise. Na een bezoek van de woningcorporatie aan huis, echter, bleek dat de schoorsteen voor deze kachel verwijderd moest worden. Hierdoor is stoken door middel van een houtkachel niet meer mogelijk. 

Kou lijden in de winter

De woning is voorzien van centrale verwarming en krijgt bij de renovatie van de binnenkant een Cv-ketel. "Maar dan hebben we niks, want we gaan de radiatoren niet opendraaien. We kunnen het gas simpelweg niet betalen", zo laat Francoise weten. In het winterseizoen betaalt het koppel door oplopende gasprijzen naar eigen zeggen dan zo'n 2.400 euro aan stookkosten, in vergelijking met 400 euro nu. De twee bewoners beseffen dat geen verwarming "kou lijden in de winter" betekent. 

Rechtszaak

Het echtpaar spande een rechtszaak aan omdat gebruikmaken van centrale verwarming dus geen optie bleek. Tevergeefs, want Servatius won eerder het kort geding waardoor is besloten dat de bewoners hun medewerking dienen te verlenen aan de dringende werkzaamheden en de renovatiewerkzaamheden. De renovatieplannen zullen dus doorgaan. "Ik denk dat ze rond 8 september de schoorsteen komen verwijderen", vertelt Francoise. Terwijl ze net een een nieuwe kachel hebben besteld die volgens hen aan de Europese richtlijnen voldoet.

Energiekosten terugdringen

Servatius laat weten dat het installeren van een Cv-ketel en de renovatie juist erop is gericht om de energiekosten met eenderde terug te dringen: "Het streven is dat de woningen van het project in Pottenberg, na de verduurzaming, allemaal een energielabel A behalen. De besparing zal niet voor elk huishouden hetzelfde zijn; dit is namelijk afhankelijk van het stookgedrag van de bewoner", zo laat Servatius weten. Ook stelt Servatius dat zij een redelijk voorstel voor de verduurzaming van de woning heeft gedaan waarbij diverse aspecten van de woning worden hernieuwd of aangepakt en zou veiligheid een rol spelen. "Wanneer er geïsoleerd wordt en de houtkachel na de isolatie gebruikt wordt, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Hierin volgt Servatius het beleid van de overheid." De woningcorporatie wil indien hier behoefte aan is, opnieuw het gesprek aangaan met de bewoners.

Financiële afgrond

De bewoners zelf daarentegen, zien het minder positief in. Zij zien bijna geen weg meer uit de (voor hun) zware financiële gevolgen. Er komen namelijk ook nog zo'n 18.000 extra kosten bij, omdat de renovatie aan de buitenkant door de juridische procedures vertraging opliep. Vertraging die volgens hen niet nodig was geweest, aangezien ze alleen tegen de werkzaamheden binnenshuis bezwaar maakten. Hoe dan ook zijn het kosten die het echtpaar evenmin kan betalen.