Tempeleers luiden 77-jarig jubileum in met feestweekend in november

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 november organiseert Stadsvastelaovendsvereineging de Tempeleers een eenmalig feestweekend om te vieren dat Maastricht al 7x11 jaar haar ‘oonvervalste Mestreechter Vastelaovend’ viert.

“Uit respect en waardering voor onze oorsprong hebben wij, naast ons 77-jarig bestaan, ook het 100-jarig bestaan van de Momussociëteit toegevoegd in ons jubileumlogo, dat ontworpen is door Anouk Grootjans,” zegt woordvoerder Armand Peereboom van de Tempeleers,.  

De Tempeleers organiseren de twee feestavonden speciaal voor het volk van Maastricht. Peereboom: “Als Tempeleers zijn we er natuurlijk hartstikke trots op dat wij al 7x11 jaor zorg mogen dragen voor ‘Zienen Hoegen Hoeglöstegheid’ en de vaste ankermomenten van die ‘oonvervalste  Mestreechter Vastelaovend’, maar wat ons betreft is het juist de ‘Mestreechter geis’ van het  ‘Vastelaovendvierend volk’ dat onze carnaval zo uniek maakt.” 

Op vrijdag 18 november vindt in de Muziekgieterij ‘Leve in de Mommezij!’ plaats. Zoals de titel al aangeeft, symboliseert deze avond het ‘Leve in de Mommezij’, de periode waarin ‘Zienen Hoegen Hoeglöstegheid’ regeert over Maastricht. De dresscode voor dit feest  is dan ook ‘verkleed’ of op zijn minst ‘rood-geel-groen’.  De persoon of groep met de mooiste en/of origineelste kleding zal die avond ook nog eens worden benoemd tot Mommezijnar(ren) van ’t jubileum-feestweekend. 

Het ‘Vastelaovendsgeveul’ wordt dit avond nog eens extra versterkt doordat diverse ‘Momuskannoneers’ (in  het verleden uitgeroepen vastelaovendsvierders van het jaar) rondlopen met hun typerende en  herkenbare carnavalsact. Bovendien vormen zij de jury voor de benoeming van de  Mommezijnar(ren). De muziek wordt verzorgd door diverse Maastroichtse artiesten.

Een dag later is het feestthema, ook weer in de Muziekgieterij, ‘De Mommezij zjubileert!’ Deze avond heeft geen specifieke dresscode en staat volledig in het teken van ‘vrundsjap en  meziek’. Als om 19.11 uur de deuren van de grote zaal opengaan, komen de bezoekers terecht in een ‘boonte störm’ van ouderwetse carnavalsliedjes, gespeeld door het ‘Mestreechs Vastelaovends Orkes’ en optredens van diverse artiesten.