TEFAF-preview door de ogen van de stadsfotograaf
Hier en daar wordt nog een spotlicht in de perfecte invalshoek gericht; de standhouders buurten nog heel even bij elkaar. MECC-directeur Rob van der Wiel heeft nog even een relax onderonsje met onder meer Jo Cortenraedt. In de hal staan kunstliefhebbers en -kopers en honderden 'by invitation only'-gasten, net zo graag vooraan in de rij als bezoekers van een popconcert, te wachten om oude, nieuwe, unieke en in ieder geval te koop zijnde kunst te gaan aanschouwen. Met andere woorden: TEFAF 2023 is begonnen.
Stadsfotograaf Laurens Bouvrie ging vanochtend voor het eerst op pad. Zijn doel was vanochtend vooral te kijken naar hoe goed door de bezoekers gekeken wordt. Dat vindt hij namelijk een kunst op zich.
Tot en met volgende week zondag staat het MECC volop in de internationale schijnwerpers. Ook de 36e editie trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld. Iedereen met kennis over kunst is bekend met de TEFAF. Na al die jaren wordt The European Fine Art Fair nog altijd gezien als ‘the place to be' als het gaat om de meest bijzondere te koop staande mondiale kunst.
Indrukwekkend is de tijdspanne van al dat schoons. In het MECC vind je dezer dagen cultuuruitingen van 7.000 jaar geleden tot, bij wijze van spreke, gisteren gemaakt. Daar moet wel aan worden toegevoegd: cultuur door kenners gezien als het neusje van de zalm.
Van kunst uit de klassieke oudheid tot hedendaagse kunst; van middeleeuwse livres d'heures (christelijke getijdenboeken) tot fotografie van nu. Op de TEFAF is het allemaal te vinden.
Lukraak door alle gangen, waar de standhouders staan, lopen is geen goed idee. Leek of professional. Iedereen doet er verstandig aan om enigszins voorbereid, door een lijstje te maken van wat je wil zien, de TEFAF te bezoeken.