Swim to fight cancer 2023 haalt ruim twee ton op

Ruim 250 zwemmers en 7143 sponsoren waren zondag 3 september goed voor minimaal 216.000 euro aan donaties voor onderzoek naar de kankerziekten. Dat zijn de cijfertjes van een evenement goede doelen pur sang.

De inmiddels bij een breed publiek bekende zwemuitdaging Swim To Fight Cancer Maastricht is evenwel veel meer dan alleen maar geld bij elkaar zwemmen.

'Geen vrolijke verhalen'
Op de steiger aan de Maas bij Hotel Stay Okay en op de grasvelden van wat ooit het park De Ingelse Hoof was, staan honderden verhalen. Geen vrolijke verhalen. Zo ongeveer iedereen die zondag één of twee keer een kilometer zwemt, gaat niet alleen te water om geld bij elkaar te crawlen of te schoolslagzwemmen. Het middagje afzien is net zo zeer een support naar een naaste die de strijd moet winnen tegen de ziekte die in zo veel vormen een mensenleven op zijn kop zet; erger nog, een leven tot einde brengt.

Support
Die support – zo wordt zondagmiddag al snel duidelijk – wordt niet alleen getoond door een sportprestatie. De vele vrijwilligers, supporters, sporters en andere betrokkenen maken op die mooie zondagmiddag ook met zijn allen duidelijk dat – cliché aller clichés, maar o zo belangrijk om het wel te doen – het leven genieten van ‘levensbelang’ is. Swim to Fight Cancer lukt het door die instelling van alle aanwezigen ook een feestje te zijn.

Spandoeken
Het meest hartverwarmend van het hele evenement zijn de aanmoedigingen. Dat gebeurt verbaal, maar ook met spandoeken. Een van die supportersgroepen is die zondagmiddag van de partij om deelnemer Esther Strijp naar de finish van haar immense prestatie te schreeuwen. De Maastrichtse is hét voorbeeld van Carpe Diem. Zelf behoorlijk ziek staat ze zondagmiddag in haar wetsuit en Swim to Fight Cancer badmuts aan de start van het evenement. Om even later met een ferme sprong haar bijdrage te leveren aan een middag, niet alleen vechten tegen kanker, maar ook samen wat moois te maken van het leven.