Subsidie voor het maken van plantaardige eiwitten met vlees- en vissmaak

Het Maastrichtse bedrijf Dutch Structuring Technologies (DST) heeft een subsidie van 400.000 euro gekregen voor het maken van een machine die nog meer plantaardige eiwitten produceert, met de smaak van vlees of vis. Het geld is afkomstig uit een Europees potje van 105 miljoen euro aangevuld met twintig miljoen van het Rijk, dat innovatief werk in Zuid-Nederland stimuleert, het zogenaamde OPZuid-programma.

Eerdere productie
Het bedrijf was al bezig met het maken van vis- en vleesvervangende eiwitten, maar gaat nu méér produceren. “Het prototype maakte twintig kilo per uur, onze huidige machine produceert 200 kilo, de nieuw te bouwen machine moet een productie van 1000 kilo per uur draaien”, aldus Julian Lekner, directeur van DST. Ook wordt de subsidie gebruikt om meerdere smaken en texturen te ontwikkelen, die moeten dienen als duurzaam alternatief voor vlees en vis.

Maaktechniek behouden
“Hier wordt het voedsel van de toekomst gemaakt”, vertelt Ad Roest, gedeputeerde van de provincie enthousiast. Hij feliciteerde het bedrijf, gevestigd aan de Karveelweg, eerder deze week met het bedrag. “Het Europese subsidieprogramma is essentieel voor Zuid-Nederland en ook zeker voor Limburg. We moeten de maaktechniek behouden in onze regio. Daarvoor hebben we kennis en kunde nodig. Theoretisch en wetenschappelijk opgeleiden blijven alleen in Limburg als er banen voor hen zijn”, aldus Roest.

Dutch Structuring Technologies ontwikkelt de nieuwe machine in samenwerking met het eveneens in Maastricht gevestigde Sobatech Services en het Amsterdamse Fuji Europe Africa BV.

Foto: Dutch Structuring Technologies