STREETVIEW: een videokunst tentoonstelling in het Maastrichts winkelgebied

Een avondwandeling door de straten van Maastricht kan de komende maand voor verrassende inzichten gaan zorgen. Vanaf aanstaande zaterdag 2 oktober tot 31 oktober zijn er van 20h tot 23h in diverse etalages van het Maastrichts winkelgebied 21 straatprojecties te zien. De videokunsttentoonstelling STREETVIEW biedt de bezoeker een venster naar de rest van de wereld en laat mensen anders naar hun omgeving kijken. 

Lege straten, gesloten winkels, dat was het vervreemdende stadsbeeld gedurende de pandemie die anderhalf jaar geleden op vele plekken in de wereld uitbrak. Voor Viewmaster Project -  producent van STREETVIEW - was het reden om het gebruik van de openbare ruimte eens goed onder de loep te nemen. Wat betekent die openbare ruimte voor mensen? Hoe zijn steden op verschillende plaatsen in de wereld ingericht, hoe bewegen mensen zich hierin?

Etalages

De projecties voor STREETVIEW bevinden zich in diverse etalages in het Maastrichts winkelgebied waaronder ook het overdekt winkelcentrum Entre Deux. Gemaakt door kunstenaars afkomstig uit diverse landen en studenten van Maastricht Academy of Arts tonen ze pre-coronabeelden van straten en pleinen van o.a. Johannesburg, Yogyakarta, Tirana, Londen, Seattle en Taipei. STREETVIEW is een tentoonstelling over de openbare ruimte in de openbare ruimte en laat bezoekers ervaren, en vooral ook nadenken over hun eigen stad. 


Meer informatie over de videowerken en de locaties staat op de web app die vanaf 2 oktober de gids is. 


Foto: STREETVIEW - Viewmaster Projects