Stoned in de lesauto? Meteen uitstappen, maar wel betalen!

De brancheorganisatie van autorijscholen ziet dat steeds vaker leerlingen onder invloed van drugs de lesauto instappen. Navraag onder een aantal rijscholen in Maastricht leert dat het hier ook wel voorkomt, maar dat de instructeurs daar meteen korte metten mee maken.

Ervan leren
'Als ervaren rijinstructeur merk je het wel als iemand onder invloed is. Dan wordt er dus niet gereden’, zo luidt de stellige verklaring van een aantal rijschoolhouders. “De meeste leerlingen begrijpen dat en geven dan meestal ook wel toe dat ze wat gebruikt hebben. We hopen dan maar dat ze daar wat van geleerd hebben”, zegt Ed Godding van de gelijknamige rijschool. “Ik kan me voorstellen dat de branche zich daar zorgen over maakt, zeker als je het in het licht zet van het toenemend aantal auto-ongelukken. En ja, ik heb ook wel eens gemerkt dat een leerling de avond voor de rijles flink had doorgehaald. Maar dat is niks van deze tijd”, verklaart een woordvoerder van Autorijschool Bastiaens lachend.

Op jongere leeftijd beginnen met lessen
Een andere Maastrichtse rijschoolhouder die niet met naam genoemd wil worden, heeft het wel vaker meegemaakt dat leerlingen onder invloed wilden instappen: “Dat komt ook doordat jongeren nu al op 16,5-jarige leeftijd kunnen beginnen met lessen. Die hebben nog geen verantwoordelijkheidsgevoel. En je merkt het ook bij jonge studenten die niet meer onder de vleugels van hun ouders zitten. Als ik het merk dat ze gebruikt hebben, gaan we niet rijden, maar moeten ze die les wel gewoon betalen.”