Stijlvol op de motor voor het goede doel

Afgelopen zondag werd in Maastricht de negende editie van de Distinguished Gentleman's Ride gehouden. Het evenement vraagt aandacht voor prostaatkanker en de geestelijke gezondheid van mannen. De rit waarbij mannen - en ook heel wat vrouwen - gekleed in deftige kleding op klassieke motoren het Heuvelland intrekken, startte vanaf het Tapijnterrein. Het goede doel is actueler dan ooit.

Maastricht is niet de enige stad waar de toer gereden werd. De Distinguished Gentleman's Ride is namelijk een jaarlijks wereldwijd evenement. De rit startte in 900 andere steden en trok ook dit keer heel wat deelnemers. Geld dat ermee opgehaald wordt, gaat naar de Movember Foundation. Die spant zich wereldwijd in om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mannen extra onder de aandacht te brengen. 

Prostaatkanker en zelfmoord

Prostaatkanker is niet iets waar mannen graag over praten. De ziekte komt door vergrijzing steeds vaker voor. Onder mannen is het de meest voorkomende vorm van kanker. Ook in Nederland: het aantal nieuwe patiënten met prostaatkanker per jaar is in de afgelopen 25 jaar gestegen van ruim 4.000 in begin jaren negentig naar ongeveer 13.500 in 2021. Elk jaar sterven in Nederland ongeveer 3.000 mannen aan prostaatkanker. Dit aantal is vergelijkbaar met de sterfte bij vrouwen aan borstkanker. Daarnaast pleegt wereldwijd gemiddeld elke minuut van de dag een man zelfmoord; een half miljoen per jaar. In Nederland ligt het aantal zelfdodingen onder mannen meer dan twee keer zo hoog als onder vrouwen. Voor beide zaken vraagt de Distinguished Gentlemen's Ride aandacht.

Schaamte

Prostaatkanker is dan wel veel voorkomend, maar het is ook relatief makkelijk op te sporen, o.a. door het laten uitvoeren van een check. En dat is iets wat veel mannen nalaten. De sjieke entourage van de Ride moet het taboe en de schaamte rondom de ziekte wegnemen. "Op een distinguished manier aandacht vragen voor de zaak", noemt de host van het evenement, Jascha Berghs, het. "En ja, het is een groot succes. Dankzij de deelnemers en sponsoren heeft de tocht hier zo'n 13.574 euro opgeleverd. Dat is een mooi bedrag."