Stemwijzer Maastrichtse gemeenteraadsverkiezingen 2022 online

Wie nog twijfelt over wat hij of zij moet stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen kan daarvoor nu ook terecht bij de online stemwijzer van Prodemos. Op basis van 30 stellingen krijgt de kiezer een indicatie voor welke partij te stemmen. 

23 partijen

Er doen dit jaar 23 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Maastricht. Er kan gekozen worden uit meer dan 500 kandidaten voor in de gemeenteraad.Er doen negen nieuwe partijen mee, waarvan één blanco lijst. Hierbij doet een partij mee zonder naam of aanduiding.Het aantal deelnemende partijen is ongekend hoog. Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake laat dit zien dat de democratie leeft in Maastricht. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op woensdag 16 maart.

ProDemos

ProDemos is een landelijke organisatie die zich bezighoudt met educatie over democratie en de rechtsstaat en samenwerkt met gemeenten door cursus programma's, begeleiders en lesmaterialen aan te bieden. Over hoe je bijvoorbeeld gemeenteraadslid kunt worden. Prodemos geeft in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen altijd een workshop aan alle partijen die meedoen aan de verkiezingen. Tijdens zo'n workshop kunnen partijen aangeven wat er lokaal speelt en belangrijk is. Op basis daarvan kwamen de 20 a 30 stellingen uiteindelijk in de kieswijzer terecht.

De stemwijzer invullen kan via: https://maastricht.stemwijzer.nl/#/