Stadsprocessie een religieus feest en heiligverklaring aan Eus Mestreech

Voor de tweede keer in successie trok de jaarlijkse Stadsprocessie door het Jekerkwartier. De ommegang die sinds mei verleden jaar vanaf Henric van Veldekeplein/Servaasklooster via het Quartier Latin van Maastricht naar de Onze Lieve Vrouwebasiliek wordt gelopen trok duizenden mensen.

Stadsfotograaf Laurens Bouvrie doet in woord en beeld verslag van het vieren van de naamdag van stadspatroon Servaas.

Aan de kop van de Grote Looiersstraat is het met lekker weer altijd al goed toeven. Het daar gelegen terras van horecagelegenheid Blend 7 is er een die in toerisme-brochures wordt omschreven als idyllisch, toch in ieder geval Bourgondisch.

Maar niet alleen daar heeft het publiek een plek waar in een fraaie setting van dat eeuwenoude schouwspel kan worden genoten. Dat blijkt wel op de Ezelenmarkt. Rijen dik staat het publiek vanaf café Tribunal te wachten op wat gaat voorbijkomen.

De ervaren Stadsprocessie-bezoeker weet dat de stoet per traditie wordt geopend door de Maastrichtse Verkennersband (MVB). Daarmee wordt gelijk de toon gezet van wat nog meer aan harmonie- en fanfaremuziek voorbij gaat komen. Zijn de devoties, de vaandels en al die gildes een lust voor het oog; de crème de la crème voor de meeste toeschouwers zijn die prachtige muziekkorpsen die Maastricht ook anno 2023 nog steeds rijk is.

En het fraaie op zo’n processiedag; niet alleen tijdens de ommegang stelen ze Maastrichtse fanfares en harmonieën de show. Ook voor en naar de religieuze stoet verblijden de muziekkorpsen – in volgorde van de processie: MVB, Kunst Door Oefening (KDO), Fanfare Sint Servatius, De Wieker Fanfare Sint Franciscus en de Koninklijke Ster van Maastricht - met hun muzikale parades.

De allergrootste kracht die een Stadsprocessie uitstraalt is toch de gemeenschapszin. Het aantal vrijwilligers dat deze stoet mogelijk maakt, loopt in de tientallen; als het al niet de honderd overschrijdt. Oud-stadsprinsen, de immer aanwezige evenementenclub De Trekkers, Veendeldreegersgilde Servaos Slevrouw, de nooit versagende Maastrichtse verkennerij en tal van andere verenigingen en individuen. Kortom: de Stadsprocessie is niet alleen een religieus feest; voor veel toeschouwers, deelnemers en zeker voor vrijwilligers is het ook een heiligverklaring aan Us Mestreech.