Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers presenteren ‘Jäöghoeglöstegheid vaan Groet Mestreech’

Vanaf Vastelaovend 2022 krijgt Zienen Hoegen Hoeglöstegheid er een jonge evenknie bij: de ‘Jäöghoeglöstegheid vaan Groet Mestreech. Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers is met de zoektocht al druk bezig. 

Het uitroepen van de jonge Hoeglöstegheid door De Tempeleers geschiedt in het nieuwe vastelaovendsseizoen natuurlijk onder voorbehoud van de dan gelde coronamaatregelen. De jonge prins of prinses zal Maastricht voorgaan in de kindervastelaovend en wordt door De Tempeleers gezocht in samenwerking met de bestaande jeugdverenigingen van de Samewèrkende Mestreechter Vastelaovendvereineginge (SMV). De stadscarnavalsvereniging kiest elk jaar een jeugdvereniging. De prins of prinses van die vereniging wordt dan niet alleen prins of prinses van die vereniging, maar ook Jäöghoeglöstegheid vaan Groet Mestreech.   

Samenwerking

“Wij  hebben dit initiatief van de Tempeleers unaniem omarmd. Natuurlijk voor de aandacht voor de jeugd, maar ook omdat het hand in hand kan met de tradities van wijkverenigingen”, zegt voorzitter van de Jäög SMV Bart Gorissen. Doordat elk jaar gewisseld wordt, staat elk jaar een andere jeugdvereniging in de pitslamp, stelt Arman Peereboom, woordvoerder van De Tempeleers.  “Zo versterken we dus de samenwerking met de SMV-verenigingen, de vastelaovend in de wijken en de jeugdcarnaval.”

Aan de slag

De prinselijke kleding, inclusief prinsenkap of tiara, scepter en sjabbeleer die horen bij het ambt worden voorzien door De Tempeleers. Net als de grote prins moet de Jäöghoeglöstegheid flink aan de slag. Met een eigen raad van elf is hij of zij eregast op ’t Groet Kinderfies en ’t Jäögprinsetreffe en jurylid bij de Kinderverseerwedstrijd. 

Peereboom: “Daarnaast mag hij of zij de vijfde ‘sjeut’ van het Momuskanon doen, waarmee de vastelaovend op carnavalszondag geopend wordt. Tot slot zal hij of zij de kindervastelaovend op een symbolische manier afsluiten op carnavalsdinsdag. Voor deze symbolische afsluiting nodigen wij iedereen van harte uit om met ons mee te denken. Creatieve ideeën mogen gestuurd worden naar info@tempeleers.nl