Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers brengt hommages in jubileumjaar

Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers brengt in het jubileumjaar 2023 meerdere hommages aan belangrijke spelers binnen Maastricht en de Vastelaovend. Dat uit zich onderandere in de medailles voor komende Vastelaovend. Die dragen namelijk de namen ‘De Ordevaan de Komponis’ (prinsemedaille) en ‘De Orde vaan d’n Toeker (Tempeleersmedaille). De Groeten Oonbekinde zal op zondag 22 januari vermomd als Fons Olterdissen naar de Markt worden gebracht.

Medailles
De ‘Orde vaan de Komponis’ verwijst naar al die liedjesschrijvers die sinds 1946 Maastricht elk jaar hebben voorzien van hét vastelaovendsliedje. Zonder daarbij iemand te kort te willen doen, willen de Tempeleers specifiek Math Niël eren, die onder meer liedjes als ‘Karneval in Mestreech’, ‘En noe bars de bom’ uit 1951 en de ‘Sjoeboks vaan bij Lena’ op zijn naam heeft. Ook het supporterslied ‘Jao, dat is eus MVV’ is van de hand van Niël. Als hommage aan Math Niël is daarom de partituur van het allereerste officiële vastelaovendsleedsje ‘Karneval in Mestreech’ te zien op de medaille. De ‘Orde vaan d’n Toeker’ verwijst naar de Otoriteitetoeker, die jaarlijks het stadsbestuur fijntjes laat weten wat er allemaal is misgegaan dat jaar, en dat het daarom toch echt beter is de macht aan het volk, in de persoon van de Stadsprins, te geven. De medailles, wederom van de hand van Wendy Wasbauer, kennen dit jaar een rood-witlintje vanwege het jubileumjaar van De Tempeleers. De stadscarnavalsvereniging viert dit jaar 100 jaar Momus en 7x11 jaar De Tempeleers. ’t Kinderknuipke is dit jaar dan ook voorzien van het jubileumlogo.

Oetrope
Normaal is het thema van het uitroepen van de Stadsprins gelijk aan het thema van deTempeleersmedaille. Dit jaar is dat anders. “24 februari 2023 is de honderdste sterfdag van Fons Olterdissen. Dat wilden we niet ongemerkt voorbij laten gaan”, zegt Armand Peereboom. De Groeten Oonbekinde is verkleed als de bekende schrijver van onder andere diverse Maastrichtse theaterstukken. De Tempeleers beelden die zondag figuren uit die voorstellingen, waaronder Trijn de Begijn en de Kaptein vaan Köpenick, uit.