Lokale SP-fractie wil vroegtijdige kwijtschelding schulden toeslagenaffaire

De lokale fractie van de SP wil dat de gemeente de schulden van Maastrichtse gedupeerden bij de toeslagenaffaire vroegtijdig kwijtscheldt. Dat heet dat men niet wil wachten op het rijksgeld, maar dat de gemeente dat zelf alvast voorschiet. Het gaat daarbij om 70 ouderparen. Bij de affaire werden mensen ten onrechte verdacht van fraude wat betreft kinderopvangtoeslag, met een strenge terugvordering en schulden tot gevolg

De gemeente is in maart vorig jaar in contact gekomen met slachtoffers en zou kwijtschelding overwegen. Maar hiervoor moest eerst op landelijk niveau duidelijkheid komen. Inmiddels is dat al zes maanden geleden en is in een kwart van de gevallen de afhandelingstermijn al overschreden.

Zo’n 100 gemeenten hebben daarop het heft in eigen handen genomen en een start gemaakt met vroegtijdig kwijtschelden van de schulden. Slachtoffers hoeven zo niet tot 1 januari 2022 te wachten. Gemeenten schieten dit geld dan voor uit eigen middelen, waarna de overheid dit terugbetaalt. SP wil dus dat dit in Maastricht nu ook gebeurt.