'Sneeuwwitje gedecoreerd, stumpkeszitting geit nörrges euver en de zals mer jaorig zien met Vastelaovend'

Toen was daar 'deen heerleke Vastelaovends maondagmörrege'. Die eerste uren van dag twee vaan ’t sjoenste fies vaan al, waar menige – zeker de minder geoefende –carnavalsvierder denkt: ‘M’nne leeve mins, nog twie daog, dat haol iech noets’. Met die gedachte zal de Stumpkeszitting-fan zeker niet aan de eerste kop koffie zitten. Die weet dat niet lang gezeiverd moot weure, want wil je een fijne positie verwerven in of voor café De Mouton Blanc aon de Keersemerret, dan moet je bijtijds in d’n sjiekste pèkske van de partij zijn.

Stadsfotograaf Laurens Bouvrie ging weer op pad. In die eerste uren van, zoals de carnavalisten in het Duitse Keulen deze dag noemen, Rosenmontag, zag hij nog veel meer mooie feestelijkheden in Maastricht. Voor café In den Ouden Vogelstruys stonden rond half elf 'de usual suspects van de vroege maandagmorgen'. Sinds jaar en dag verzamelen daar leden van de familie Dassen om samen met vrienden en bekenden uit de Brusselsepoort samen lekker met 'get sjele zeiver' de dag te beginnen. Met vader Jos Dassen in de gelederen is dat voor dit gezelschap bij voorbaat een makkelijke opgave.

De Kogel en Rosenmontag
Ook zijn er al de nodige Kachelpiepers te vinden. De 'diehards van de Mestreechter Vastelaovend' gaan zo meteen bij Pieke Potloed hun ontbijt genieten. Later komt het gezelschap weer terug voor een van de momenten die je als Kachelpieper nooit wil missen. Wie krijgt De Kogel? Sjiek al die medailles van De Tempeleers. Maar het kleinood 'De Kogel' op je borst gespeld krijgen, een onderscheiding die alleen leden van ’t Garderizzjemint kunnen krijgen, dat is een ultiem hoogtepunt. Terwijl een van de klokken van de Sint Servaasbasiliek elf uur slaat, staat het in de Struys flink vol. Niet veel later klinkt uit de boxen en uit tientallen kelen het Lang Zal Je Leven. Net binnengekomen kijkt Monique, zus van eigenaar Henri Hochstenbag, verpòpzak oet häör ouge. Jarig zijn met de Vastelaovend gebeurt haar wel vaker. Maar op haar 60ste verjaardag hebben vrienden en familie besloten haar te verrassen met een surpriseparty. Of de Maastrichtse kan zingen 'Am Rosenmontag bin Iech geboren'? Reken dat zelf maar uit, maar deze maandag is er ook een om in te lijsten.

Stumpkeszitting
Inmiddels is rondom Au Mouton Blanc de Stumpkeszitting in volle gang. Voor dit feest geldt de gevleugelde Mestreechter oetdrökking: 'Dit Geit Nörreges Euver.' En dat is tegelijkertijd de kracht van deze inmiddels Mestreechter Vastelaovendmaondag evergreen. Je mist niks als je er niet bij bent geweest, maar wie er wel bij was, wil het nooit meer missen. De middag is net begonnen. Dan kan het niet anders of de onvolprezen bandleden van Les Chaupiques maken zich gereed om hun traditionele concert op de stòppe vaan ’t Vriethof te speule. Ze moeten nog even geduld hebben. Want het uitreiken van 'De Kogel' staat te gebeuren. Tussen de leden van t Garderizzjemint beweegt zich ook dirigent Corné Vermeulen. Niet zomaar, hij geeft het sprookjesfiguur Sneeuwwitje een nieuwe dimensie. Zeker als hij tien minuten later met De Kogel op zijn borst prijkt. Daar kan geen prins met een wit paard tegen op.

Foto's en Tekst: Laurens Bouvrie