Sint Servaas Bronprocessie: Maastricht op zijn idyllisch en dorps

Na twee jaar geen Sint Servaas kreeg Maastricht weer haar mooiste dorpstafereel terug. Zondag 8 mei trok onder aanvoering van Fanfare Sint Servatius uit Biesland de Bronprocessie er weer op uit.

Vanaf de Sint Theresiakerk vond de kleine maar indrukwekkende religieuze tocht door de straten van Biesland naar de aan de Cannerweg gelegen Sint Servaasbron. Rondom de alom bekende waterput en het beeld van de patroonheilige van de stad Maastricht vierden de gelovigen weer als vanouds hun jaarlijkse openluchtmis. 

Maastricht kent nog behoorlijk wat dorpse taferelen. Niet zelden hebben die een religieus karakter. Zonder al die andere tradities en locaties te kort te doen; de aankomst van de Bronprocessie heeft een welhaast schilderachtige allure. Vanaf de laatste huizen, voorheen boerderijen, lopen de harmonie, de gilden met de borstbeelden, zangkoor Cappella Sancti Servatii, broederschappen, geestelijken en gelovigen naar de historische bron op de Cannerweg.

Op dat laatste stuk, met de wijnranken van de Nekummer- en Apostelhoeve tegen de flanken van de Louwberg als decor, verwordt het gezelschap tot een beeld dat voor altijd blijft beklijven. Zeker als de kijker zich een keer de moeite neemt om het tafereel van enige afstand te bekijken en te beluisteren. 

Daar, omgeven door louter groen, ervaart men de muziek van Fanfare Biesland en de zang van het koor van de Sint Servatius Basiliek als door engelen gezonden. Ja, dat geldt ook voor de niet-gelovige mens. 

In die idyllische setting, want ook rondom de bron en het beeld van Sint Servatius blijft de landelijke omgeving een hoofdrol spelen, was het volgens aanwezigen nog nooit zo druk als tijdens editie 2022. 

Of dat te maken had met het prachtige weer; het eindelijk weer samen mogen zijn op die heilige plek na twee jaar niet; of is het toch ook dat in deze tijden van een oorlog behoorlijk dichtbij het geloof bij meer mensen een rol van betekenis gaat spelen? Misschien wel door alle drie.