Sculptuur op Onze Lieve Vrouweplein als onderdeel van lichtroutes door de stad

Vanaf deze maand kan de Maastrichtenaar die wil ontsnappen aan het bankhangen lichtkunstroutes lopen. Er zijn door de stad drie routes uitgezet, waarbij op verschillende plekken lichtkunstwerken te zien zijn. Van Centre Céramique tot aan het Sphinxkwartier en daar tussenin ook op het Onze Lieve Vrouweplein. De sculptuur komt van de hand van Italiaans-Oostenrijkse kunstenaar Adalbert Gans. Woonachtig in Antwerpen, waar hij al eerder een gelijksoortige kunst voor de openbare ruimte maakte bij Museum aan de Stroom (MAS). 

De basis voor dit project werd door de kunstenaar samen met Axel Daeseleire gelegd in Antwerpen. ‘Bakens van Hoop en Licht’ was daar te zien bij het Museum aan de Stroom in juli en augustus van dit jaar. Kunstgalerie Cesart aan de Tongersestraat zag het werk van Adalbert Gans en besloot het werk van de kunstenaar naar Maastricht te halen. Zijn werk is nu mede dankzij Cultura Mosa onderdeel van de programmering van Magisch Maastricht. Voor de Maastrichtse editie creëerde Adalbert vijf nieuwe objecten waarbij op de sokkels teksten van schrijvers te lezen zijn. Frans Budé, Axel Daeseleire, Lale Gül, Ruben L. Oppenheimer en Amber-Helena Reisig verwoorden hun gevoel omtrent hoop, licht en deze donkere tijd.

De artistieke invulling van Bakens van Hoop en Licht zorgt zowel letterlijk als figuurlijk voor licht. De drie meter hoge sculpturen moeten wachters voorstellen die over de stad Maastricht uitzien. "Op deze manier wordt het einde van de donkere tijd tastbaar en het licht aan het einde van de tunnel zichtbaar", zo stelt de galerie.

Sculptuur Gans bij Museum aan de Stroom (MAS) Antwerpen

Gans maakt abstracte kunst van plastic in dit geval epoxy dat hij meerdere keren aanbrengt en verwijdert. Hierdoor ontstaat er een driedimensionaal effect. Zijn werk is dus een spontaan proces en is niet van tevoren verzonnen of ingebeeld. De lichtobjecten of schilderijen worden laag voor laag gecreëerd. Adalbert gebruikt licht als een extra kleur die er doorheen schijnt en een gevoel moet uitstralen. In dit geval dus troost en licht in een de tijd van het jaar die mede door de maatregelen vaak niet zo 'licht' wordt ervaren. 

De lichtprojectie op de gevel van het Centre Céramique ontworpen door designer Stang Gubbels is ook onderdeel van een van de lichtkunstroutes.

Ook is er een QR-code te vinden bij de teksten op de sokkels die men kan scannen om zo de lichtroutes te downloaden of meer informatie te krijgen. Alle lichtroutes zijn onderdeel van de programmering van Magisch Maastricht en Cultura Mosa en ook terug te vinden via de website bezoekmaastricht.nl.