Schiphol mogelijke aandeelhouder van MAA

In de toekomst kijkt men of er meer en intensievere samenwerking komt tussen Maastricht Aachen Airport (MAA) en Schiphol. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat de Royal Schiphol Group aandeelhouder wordt van de Limburgse luchthaven. 

Momenteel bekijkt men op welke manier deze samenwerking vorm krijgt. Enerzijds kan dat op het gebied van exploitatie, commercie en vastgoedontwikkeling zijn. Schiphol ziet vooral qua luchtvracht namelijk mogelijkheden. Anderzijds overweegt de Royal Schiphol Group ‘belang te nemen’ in MAA, zoals dat heet. Bij het belangnemen in een bedrijf (participatie) neemt de investeerder bijvoorbeeld  25% of 40% van de aandelen, een minderheid van de aandelen over. 

In het geval van een verregaande samenwerking moet dit bij de huidige aandeelhouder, de Provincie Limburg, nog worden voorgelegd. Dat betekent dat de Provinciale Staten meebeslissen over de vorm van samenwerking met Schiphol. De recente analyse over de toekomst van de luchthaven, met mogelijke sluiting als optie, zal hierin ook als factor meewegen. Sluiting zou volgens de analyse gezien de kosten en baten de beste keuze zijn.

Schiphol nam eerder al belang in de luchthavens van Rotterdam en Lelystad over, luchthavens die in tegenstelling tot MAA vooral passagiersvluchten faciliteren.

Artikel in samenwerking met 1Limburg.