Schaakjeugdteam uit Maastricht kampioen van Nederland

Het schoolteam van Basisschool Scharn leverde een zeldzame prestatie. Vier scholieren van de bovenbouw van de school (tot en met groep 8) zijn Nederlands Kampioen schaken in de belangrijkste categorie. De laatste keer dat een Limburgs team deze jeugdtitel won was in 1976.

In het team van Scharn speelden leerlingen Akul Gupta, Parth Kshirsagar, Pranav Kshirsagar en Sai Lalkota. Het kampioenschap werd gespeeld in Gouda afgelopen twee weken. In zo'n elf ronden werd uitgemaakt dat het Maastrichtse team, dat het opnam tegen 38 viertallen uit heel Nederland, de winnaar was. Vooraf vonden een aantal voorronden plaatst. Zo had het team van Scharn zich in Gouda kunnen plaatsen omdat het eerder het kampioenschap van Limburg won.

Schaakleraren Gino en Cindy van "Op zijn plaats" Schoolschaak en coaching  zijn er trots op. De lessen die ze wekelijks op school vallen bij de beginnende grootmeesters in goede aarde. "Ze geven ons tips, en leren ons ook om rustig te blijven nadenken als 't spannend wordt", zo vertellen Pranav en Akul. 

Ook de Maastrichtse Schaakvereniging laat weten onder de indruk te zijn. "Als je alle deelnemende teams van de voorronden bij elkaar optelt, hebben uit heel Nederland enkele duizenden kinderen meegedaan. Deze prestatie is echt heel bijzonder. Want het kampioenschap is heel sterk bezet", aldus Schaakvereniging Maastricht. 

Daarnaast was het al weer een tijdje geleden dat een Limburgs team kampioen werd. In 1976 was de laatste keer door de Franciscusschool in Haelen. De twee jaren daarvoor betrof het de St. Janschool en ’t Reuvelt uit Grubbenvorst. Daarna lukte het geen Limburgs viertal meer, tot nu dus. 

Zie hier de uitslagen