Ruim een derde in Maastricht is orgaandonor

In Maastricht geeft 31 procent van de volwassen inwoners expliciet toestemming om zijn of haar organen voor donatie te gebruiken. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Donorregister.

Provinciaal gezien heeft 34,8 procent van de Limburgers deze keuze kenbaar gemaakt. Daarnaast geeft 31,5 procent van de Limburgers geen toestemming voor orgaandonatie. Inwoners van Noord-Limburg geven vaker expliciet toestemming voor het gebruik van de organen voor donatie dan in Zuid-Limburg.

In de regio Maastricht en Heuvelland kent Vaals de minste orgaandonoren (26 procent van de volwassenen). In Gulpen-Wittem ligt het percentage op 35%, in Valkenburg op 36%, in Meerssen op 38% en in Eijsden-Margraten op 39%.

Sinds juli 2020 is er een nieuwe donorwet van kracht. Mensen die zelf geen keuze registreren in het Donorregister staan vanaf dat moment aangemerkt als 'geen bezwaar tegen donatie'. Je bent dus in principe donor tenzij je zelf expliciet aangeeft geen donor te willen zijn.

foto: CBS